Inicijativa mladih pozvala na osudu prakse poricanja ratnih zločina 1Foto: Logo

Inicijativa mladih za ljudska prava postavila je danas umetničku instalaciju pod nazivom „Odraz istine o Srebrenici“ u centru Zrenjanina kao reakciju na tribinu koja se održava u ovom gradu, a na kojoj će biti predstavljena knjiga narodnog poslanika Aleksandra Pavića kojom se, kako su naveli u saopštenju „ne samo relativizuje već i opravdava genocid u Srebrenici“.

Oni su apelovali na lokalne vlasti da ne ustupaju javne prostore i ne daju podršku za negiranje zločina, a pozvali su ministarstvo zaduženo za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost na čijem je čelu Usame Zukorlić, da reaguje na zloupotrebe institucija kojima se poriču ratni zločini.

Iz Inicijative su ocenili da će u Zrenjaninu biće promovisana knjiga „Zabranjena istina o Srebrenici“, a najavljeni su govornici narodni poslanici poslaničke grupe „Mi snaga iz naroda – dr Branimir Nestorović“: Aleksandar Pavić (autor knjige), Branimir Nestorović (izdavač knjige) i Branko Lukić (advokat Ratka Mladića), koji su i u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u decembru 2023. godine i za lokalne izbore juna 2024. godine poricali su genocid u Srebrenci što je poznata populistička tehnika kako bi dobili poslanička mesta u skupštini Srbije.

„Iako svedočimo kontinuiranoj politici nekažnjivosti ratnih zločina i slavljenja osuđenih ratnih zločinaca od strane vlasti u Srbiji – kao što je to bio slučaj govora Vladimira Lazarevića u petak 11. oktobra u Loznici na državnoj dodeli boračkih spomenica- izjave, postupci i javni skupovi predstavnika, kako vlasti tako i parlamentarne opozicije, kojima se instrumentalizuje patnja porodica žrtava i podriva pravda moraju biti osuđeni od svih političkih aktera u Srbiji kojima je stalo do pomirenja u regionu Zapadnog Balkana“, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari