Inicijativa mladih za ljudska prava: Premijer podstiče na mržnju prema aktivistkinji Mili Pajić 1foto: Danas/A. L.

Inicijativa mladih za Ljudska prava (YIHR) ocenila je danas da objava premijera Srbije Miloša Vučevića na društvenoj mreži Iks „podstiče na mržnju“ prema aktivistkinji neformalne grupe Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) Mili Pajić koja je ujedno i programska asistentkinja u YIHR.

Vučević je prethodno objavio da je Pajić „već poznata po nasilju u studentskom kampusu i pljuvanju Srba kao genocidnog naroda“ a da je sada „ekološki aktivista isturena da ruši državu“.

„Ovakvim javnim istupom premijer direktno ugrožava bezbednost Mile Pajić zloupotrebljavajući moć koju poseduje kao nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi, čiji je zadatak da štiti slobodu govora, pravo na mirno okupljanje kao i branitelje ljudskih prava“, saopštila je Inicijativa.

Ocenili su da Vučevićeva objava predstavlja aktivistkinju kao „državnog neprijatelja“ ali i „napad na sve koji misle drugačije i poruku mladim ljudima da su najsigurniji kada ćute“.

„Zadatak premijera je da vodi i usmerava rad Vlade u skladu sa pravima i slobodama koje su garantovane Ustavom Srbije, a ne da deluje suprotno svojim dužnostima“, stoji u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari