hotel jugoslavijafoto FoNet Marko Dragoslavić

Inicijativa građana „Sačuvajmo Gardoš i Zemun“ podnela je amandman kojim zahteva odbacivanje Predloga plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 gradske opštine Zemun i Novi Beograd i zatražila da ga, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Beograda, obrazloži na sednici gradskog parlamenta, zakazanoj za ponedeljak 16. septembar u 10 časova.

Kao jedna od tačaka sednice o urbanističkim planovima je i Plan detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 gradske opštine Zemun i Novi Beograd kojim se predviđa rušenje svih postojećih objekata uključujući i Hotel Jugoslaviju.

U sklopu svoje borbe i pokušaja da ih institucije saslušaju i poštuju njihovu volju, građani su danas u organizaciji inicijativa građana „Borba za Zemun“ i „Sačuvajmo Gradoš i Zemun“, predali amandman koji je potpisima podržalo 1.148 Zemunaca i Novobeograđana, više nego dvostruko od 500 potpisa koje predviđa Poslovnik Skupštine grada Beograda, navodi se u saopštenju.

Građani se u obrazloženju pozivaju na ustavno pravo na zdravu životnu sredinu i očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, naglašavajući da na to imaju pravo po domaćim zakonima i po međunarodnim konvencijama.

Potpisinici se pozivaju na međunarodnu Faro konvenciju, čiji je Srbija potpisnik, zahtevajući da se Nacrt Plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10, gradske opštine Zemun i Novi Beograd odbaci kao neprihvatljiv građanima koji su područje tog nacrta plana – Hotel Jugoslaviju, istakli kao svoje kulturno nasleđe, i kulturno nasleđe Evrope, kao i svoje prirodno okruženje.

“Plan prenebregava i izigrava najopštije urbanističko načelo: održivi i ravnomerni razvoj prostora i zaštita prirodnih i kulturih dobara i da u njemu bez ijednog kvadrata javne namene pe postoji nikakav Javni interes građana za izgradnjom ovakvog kompleksa i da ga kao takvog treba odbaciti“, navedeno je u obrazloženju.

Ističe se da je zgrada hotela Jugoslavija „istorijsko, kulturno i arhitektonsko nasleđe koja čini jedinstvenu celinu grada, sa velikom sentimentalnom vrednošću za Beograđane“ i da se visina postojećeg objekta se uklapa u pejzaž, dok bi izgradnja kula sa više od 150 metara „značajno narušila“ izgled Keja i priobalja.

Objekat će se graditi na samom Keju, čime će se zbog građevinskih radova koji obuhvataju rušenje, odvoz šuta i izgradnju, onemogućiti rekreatibni boravak ogromnom broju Beograđana u tom trajanju, a – između ostalog – biće ugroženo i Veliko ratno ostrvio stanište brojnih zaštićenih vrsta životinja i ptica, navodi se u obrazloženju amandmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari