Inicijativa za natpredmetni status srpskog jezika i književnosti 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Društvo za srpski jezik i književnost podneće Ministarstvu prosvete inicijativu za uvođenje natpredmetnog statusa srpskog jezika i književnosti, koji, između ostalog, podrazumeva povećanje broja časova tog predmeta.

U obrazloženju inicijative Društva se navodi da razlozi za uvođenje natpredmetnog statusa imaju nacionalnu i obrazovnu osnovu.

„Maternji jezik predstavlja temelj nacionalnog identiteta, elementarni je i najvažniji posrednik u izražavanju duhovnog, intelektualnog i kreativnog potencijala pojedinca i najprirodnije vezivo u očuvanju jedinstva zajednice, održavanju kolektivnog pamćenja i predstave o kulturnom nasleđu nacije“, piše u obrazloženju.

Navodi se i da je praksa pokazala da se niske ili visoke kompetencije učenika vezane za predmet srpski jezik i književnost recipročno odražavaju na (ne)sposobnost ovladavanja gradivom iz drugih nastavnih i naučnih polja, to jest, ako učenici dobro vladaju maternjim jezikom, spremniji su i za učenje ostalih predmeta.

Da bi srpski jezik i književnost dobio natpredmetni status, ovaj predmet ne može biti skrajnut u korist bilo kog drugog predmeta, tj. njegov status i zakonski mora biti zagarantovan. Mora imati veći broj časova na svim nivoima obrazovanja: u 6, 7. i 8. razredu broj časova sa četiri treba povećati bar na pet (preko povećanja maksimalnog nedeljnog opterećenja učenika, tj. promenom člana 59. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju), a u srednjoj školi treba uvesti najmanje još jedan čas (promenom člana 28. Zakona o srednjem obrazovanju), navodi se u tekstu inicijative.

Iz Društva ukazuju da se povećanje broja časova ne sme se odnositi na povećanje trenutne norme nastavnika srpskog jezika i književnosti, jer bi se suprotno postupanje neposredno odrazilo na opadanje kvaliteta nastave, da povećanje ukupnog fonda časova podrazumeva otvaranje novih radnih mesta za nastavnike ovog predmeta, ali ne znači proširenje nastavnih programa.

Na sajtu Društva u toku je potpisivanje inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari