Iniciranje postojećeg problema mora poteći iz same Vlaške nacionalne zajednice, i to racionalno bez uticaja emocija, razgovorima, strpljenjem, uz mnogo tolerancije i razvijanjem političke kulture unutar nacionalne zajednice može se doći do rešenja. I sve to izbalansirati na duži rok jer duži period rešavanja vodi i ka dugoročnim i kvalitetnim rešenjima, rekao je za Danas ekspert OEBS-a za prava manjina Miroslav Keveždi, jedan od predavača na upravo završenom seminaru posvećenom obrazovanju na manjinskim jezicima u Srbiji – mogućnosti, ostvarenja, prepreke na primeru vlaške zajednice održanom u Kladovu.


– Inicijative vlaške nacionalne manjine često ostaju bez odgovora ili su ti odgovori veoma retki – naglasio je Keveždi, dodajući da se oseća veliki uticaj političkih stranaka i to ne onih sa manjinskim predznakom, već onih čiji su centri u Beogradu.

Ovaj seminar organizovao je Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21 iz Bora, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari