Inicijativi mladih za ljudska prava dodeljena Ahenska mirovna nagrada 1Sofija Todorović Foto: Beta/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Predstavnicama Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji večeras je u Nemačkoj dodeljena Ahenska mirovna nagrada, za posvećenost miru i ljudskim pravima na Zapadnom Balkanu.

Na ceremoniji u gradu Ahenu, nagrada je uručena direktorki Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofiji Todorović i aktivistkinji te organizacije Mili Pajić.

Todorović je rekla da priznanje pripada svim aktivistima Inicijative i da predstavlja „snažan podsticaj mnogim mladim ljudima širom regiona da podignu glas u borbi za budućnost u kojoj se mir i demokratija savršeno spajaju“, prenela je ta organizacija na mreži Iks.

„Zbog naše beskompromisne posvećenosti pravdi i ljudskim pravima, u poslednje dve decenije smo se suočili sa velikim izazovima, ali smo iskusili i snagu promene, empatije i ljubavi koja može da bude oslobođena jedino ako govorite istinu“, kazala je Todorović na svečanosti.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji podelila je ovogodišnju Ahensku mirovnu nagradu sa austrijskom organizacijom Bake protiv desničara.

„Čast nam je da delimo ovu nagradu sa njima. Borba protiv ekstremizma nikada ne sme prestati i u njoj su nam potrebne sve generacije“, navela je Inicijativa na Iksu.

Ahenska mirovna nagrada uspostavljena je 1988. godine radi odavanja priznanja pojedincima ili grupama koji su „odozdo“ doprineli razumevanju naroda i ljudi, razbijanju stereotipa motivisanih neprijateljstvima i izgradnji poverenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari