Fudbaleri Španije postali su tek osma reprezentacija koja je podigla pehar prvaka sveta nakon što je u finalu posle produžetaka savladala Holandiju sa 1:0. Odlučujući pogodak postigao je Andreas Inijesta u 117. minutu susreta, a slavlju Španije prethodila je smušena reakcija odbrane protivnika.

 

HOLANDIJA – ŠPANIJA 0:1 (0:0, 0:0)

Strelac: Inijesta 117.

Grad: Johanesburg. Stadion: Soker siti. Gledalaca: 84.490. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Žuti kartoni: Van Persi, Van Bomel, De Jong, Van Bronkhorst, Heitinga, Roben, Van der Vil, Matijsen (Holandija), Pujol, Ramos, Kapdevila, Ćavi, Inijesta (Španija). Crveni karton: Heitinga (Holandija).

Holandija: Stekelenburg, Van Bronkhorst (od 105. Branhard), Matijsen, Heitinga, Van der Vil, De Jong (od 99. Van der Vart), Van Bomel, Kajt (od 71. Elia), Snajder, Roben, Van Persi.

Španija: Kasiljas, Kapdevila, Pujol, Pike, Ramos, Ćabi Alonso (od 87. Fabregas), Buskets, Inijesta, Ćavi, Pedro (od 60. Navas), Vilja (od 106. Tores).

 

Džobulani (kako se zvala lopta kojom se igralo finale) došao je do Toresa koji je proigrao Inijestu, igrač Barselone je iz prijema uzdigao loptu a potom zahvatio volej i strahovitim šutem matirao Stekelenburga. Na ovaj način Španija je tituli prvaka Evrope pridružila i „zlatnu boginju“, a postala je i prva ekipa koja je trijumfovala nakon poraza u prvom kolu kada ih je savladala Švajcarska.

Reprezentativci Španije odlučnije su ušli u meč pa su nakon terenske inicijative prvu šansu za gol imali već u petom minutu. Ćavi je odlično izveo slobodan udarac sa desne strane a nakon centaršuta Ramos je šutirao glavom sa 11 metara pa je golman „lala“ odlično reagovao i spasio skoro siguran pogodak. Na drugoj strani terena Buskets je napravio veliku grešku prilikom vraćanja lopte koju je presekao Kajt ali je brzopleto šutirao u golmana Kasiljasa. Španci su kombinovali bolje, lopta je tečno išla od noge do noge na sredini terena, ali nikako nisu uspevali da proigraju Vilju koji se dva puta našao i u nedozvoljenoj poziciji.

„Narandžasti“ su se pritiska oslobodili sredinom prvog dela igre, a umalo su poveli na najbizarniji način. Fer plej vraćanje lopte u teren nakon ukazane pomoći igraču Španije umalo nije završilo u Kasiljasovoj mreži koji ju je sproveo u korner. Najbolju pravu priliku za gol u prvom delu igre imao je Roben u nadoknadi vremena, ali je odlični Kasiljas još jednom odbio džobulani u korner.

Početak drugog poluvremena nagovestio je ofanzivniju igru. Najpre su defanzivci Španije Pujol i Pike izigrali svoje čuvare nakon kornera ali gol nije postignut. Prvu od svoje dve najbolje prilike za gol Roben je promašio u 62. minutu. Izašao je jedan na jedan sa Kasiljasom, čak ga „izbacio“ u jednu stranu i šutirao u drugu, ali je odlični golman „zaboravio“ noge od kojih se lopta odbila u korner. Ubrzo mu se revanširao Vilja kada je u 70. minutu rezervista Navas prošao po desnoj strani, Heitinga loše intervenisao, a trenutak oklevanja Vilje iskoristio je Matijsen da isblokira šut. Na novo uzbuđenje čekalo se sedam minuta kada je Ramos nakon još jednog udarca iz ugla šutirao preko okvira gola. U 81. minutu Snajder je sprečio Inijestu da se nakon odličnog prodora upiše u listu strelaca. Samo dva minuta kasnije Roben je još jednom došao oči u oči sa Kasiljasom, ali je fantastični golman uspeo da se baci u noge Holanđaninu i spreči ga da verovatno reši pobednika. Nakon toga svi su zaigrali opreznije pa je finale u Johanesburgu postalo šesto u istoriji koje je otišlo u produžetke. U dodatnih 30 minuta ređale su se šanse sa obe strane, a najbolju za pogodak, osim odlučujućeg Inijeste, imao je Fabregas koji je nekoliko minuta pre toga ušao na teren.

 

Sećanje na Harkea

Nakon postignutog gola Andreas Inijesta skinuo je dres i pokazao majicu na kojoj je pisalo „Harke zauvek u našim srcima“ podsećajući se na kapitena Espanjola koji je izdahnuo na terenu prošlog leta. Desni bek Serhio Ramos je na ceremoniji dodele pehara takođe vezao oko struka majicu sa likom bivšeg reprezentativca „crvene furije“.

Lopov napao „boginju“

Kapiten Italije Fabio Kanavaro doneo je pre početka meča pehar koji je njegova reprezentacija osvojila pre četiri godine. Interesantno je da je jedan navijač uleteo na teren sa namerom da ukrade ili bar dodirne „zlatnu boginju“ ali ga je u pri samom dodiru sa trofejem nokautiralo obezbeđenje.

Najgrublje finale

Sudija Hauard Veb opravdano je pokazao ukupno 14 žutih i jedan crveni karton, a u startnoj postavi izuzetno „prljavih“ Holanđana samo tri igrača nisu požutela. Zato je Heitinga dobio dva, odnosno crveni. Najzasluženiji žuti karton dobio je De Jong kada je đonom udario Alonsa u grudi, pa ga je samo činjenica da je igrao finale spasila da mu arbitar iz Engleske pokaže put u svlačionicu.

Četiri najbolja strelca

Akteri finala David Vilja i Vesli Snajder, kao i Dijego Forlan i Tomas Miler najbolji su strelci proteklog Mundijala. Sva četiri igrača postigla su po pet golova.

Šakira uz Špance

Kolumbijska pevačica Šakira navijala je u finalnom susretu Mundijala za Španiju. Kako je izjavila uoči meča, nije smela da prognozira rezultat, ali je podržala „odluku“ sada već čuvenog oktopoda Pola koji je prednost dao Španiji. Ona je pre duela između „crvene furije“ i „lala“, na ceremoniji svečanog zatvaranja, otpevala zvaničnu pesmu prvenstva „Vaka vaka“ (Vreme je za Afriku), a pevala je i pre finala na Mundijalu u Nemačkoj 2006.

I filmski Mendela u publici

Nelson Mendela prisustvovao je finalnoj utakmici, ali je na tribinama bio i Morgan Frimen koji je igrao njegov lik u ostvarenju Klinta Istvuda „Nepobedivi“. Pored njih na tribinama su bili i odlazeći premijer Holandije Jan Peter Balkenende i kraljice Španije

Pun Trg U Amsterdamu

Više od 100.000 ljudi se okupilo nekoliko sati pred finalni susret na Trgu muzeja u centru Amsterdama gde su na velikom ekranu posmatrali meč između svojih ljubimaca i izabranika Visentea del Boskea.

Pol bez greške

Hobotnica Pol pogodio je rezultate svih utakmica koje je prognozirao od starta prvenstva. Osim svih utakmica „svoje“ Nemačke, Pol je bio u pravu i za finalni susret kada je rekao da će Španija podići pehar najboljeg na Mundijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari