Na oko 50 hektara, u srcu Šumadije, Krnjevu, smešten je Podrum Radovanović, nadaleko poznat po svojim vinima. Brojne nagrade i priznanja kako na domaćim, tako i na inostranim takmičenjima potvrđuju vrhunski kvalitet proizvoda.

Godišnje se u Podrumu Radovanović proizvede oko 200.000 vinskih boca, a moderna opremljenost i inovativne tehnologije u spravljanju „božanskog“ pića jesu nešto što izdvaja ovaj podrum od većine u Srbiji.

Dušanka Tomašević, tehnološkinja u Podrumu Radovanović, kaže za Danas da u ovoj vinariji stalno uvode inovacije, te su prošle godine novom tehnologijom počeli sa proizvodnjom kaberne sovinjon rezerve.

– Cela bobica se ubacuje u fermentore, proces fermentacije je duži, a vino dobija bolju aromu – objašnjava Tomaševićeva. Podrum Radovanović je prošle godine na tržište izbacilo i kupažu frank kaberne sovinjon, koja je odlično prihvaćena kod ljubitelja vina. Proizvodnju ove kupaže nastaviće i dalje, a kako kažu, nadaju se uspešnoj berbi, jer vinogradi zasad odlično izgledaju.

Istorija Podruma Radovanović počinje 1990, kada je obnovljen stari vinograd i uspostavljena saradnja sa Rajnskim rizlingom. Krenuvši sa skromnom proizvodnjom, čuveni srpski enolog i tehnolog Miodrag Radovanović spojio je porodičnu tradiciju i sopstveno obrazovanje i iskustvo, i od male vinarije napravio brend. Osim dugogodišnje dominacije na domaćem tržištu, Podrum Radovanović se poslednjih godine sve više okreće izvozu, te se njihova vina mogu pronaći na tržištima širom Evrope. Po kvalitetu ih porede sa svetski poznatim vinarijama iz Francuske, Italije i Španije. Vina iz Podruma Radovanović sinonim su za visokokvalitetni šardone, kaberne sovinjon, roze… U planu ove vinarije jeste i nastup na tržištima Azije i Amerike.

Vinogradi iz 19. veka

Brda oko Krnjeva su pogodna za razvoj vinove loze. Prvi podaci o vinogradima na ovom području potiču iz 1831. godine. Dobar miks regiona, klimatskih uslova i zemljišta doveli su do toga da se grožđe danas odlikuje procentom šećera od čak 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari