Nakon posete Briselu i susreta sa čelnicima Evropske unije, gde su boravili kao predstavnici nedavno raspuštenog srpskog parlamenta, visoki funkcioneri Demokratske stranke Oliver Dulić i Miloš Jevtić otputovali su sinoć u Holandiju, gde će boraviti u organizaciji DS i pokušati da svoje sagovornike odobrovolje za što brže potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uključenje Srbije na belu šengensku listu.

Nakon posete Briselu i susreta sa čelnicima Evropske unije, gde su boravili kao predstavnici nedavno raspuštenog srpskog parlamenta, visoki funkcioneri Demokratske stranke Oliver Dulić i Miloš Jevtić otputovali su sinoć u Holandiju, gde će boraviti u organizaciji DS i pokušati da svoje sagovornike odobrovolje za što brže potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uključenje Srbije na belu šengensku listu. Duliću i Jevtiću ovog puta se pridružio i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, a u stalnoj pratnji srpske delegacije biće Doris Pak, predsedavajuća Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.
Kako je Miloš Jevtić najavio u razgovoru za Danas, delegacija DS bi danas i sutra trebalo da se sastane s ministrom za evropska pitanja Fransom Timermansom i šefovima svih poslaničkih grupa u holandskom parlamentu. Rezultat prošlonedeljne posete sedištu EU, kako nam je tada rekao Dulić, jeste da „više nema sumnje da postoji apsolutna politička volja da se Ratko Mladić i preostali haški begunci uhapse i isporuče Haškom tribunalu. Ostalo je stvar tehnikalija“.
– Dosta je obećanja. Ne želimo ništa da obećavamo građanima Srbije, već da iz Holandije donesemo konkretne rezultate, a to je dogovor o potpisivanju SSP-a i datumu ulaska Srbije na belu šengensku listu – ističe Miloš Jevtić u razgovoru za naš list.
S kojim argumentima nameravate da postignete te konkretne rezultate i ubedite predstavnike Holandije da bi Srbija trebalo da potpiše SSP i bez izručenja Ratka Mladića?
– Evropska unija donosi odluke konsenzusom. Jasno je da bi bez protivljenja Holandije taj sporazum Srbiji verovatno već bio ponuđen. Zbog toga je naš primarni cilj da uverimo holandske kolege da nema razloga za protivljenje i da bi na Srbiju trebalo primeniti isti princip kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom. To znači da bi potpuna saradnja s Hagom, odnosno isporučenje Mladića, trebalo postaviti kao uslov za sticanje kandidature za članstvo, a ne za potpis SSP-a.
Koliko je to realno, s obzirom na predstojeće izbore i neizvesnost pobede tzv. proevropskog bloka?
– Srbija se svake godine nalazi u izbornom procesu i to pitanje neće biti predmet naših sastanaka sa evropskim parlamentarcima. Jedno je sigurno, a to je da, ukoliko koalicija oko DS ne pobedi, Ratko Mladić nikada neće biti isporučen Hagu. Toga smo svesni i mi i čelnici EU.
Smatrate li da bi Srbija trebalo da potpiše SSP usred izborne kampanje i bez obzira na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, što je izazvalo negativne reakcije građana prema EU i Tribunalu?
– Naravno da mislim da bi Srbija trebalo da potpiše SSP što pre, pa i pre izbora. Ponavljam da ne želimo da baratamo datumima. Insistiraćemo na hrvatskom modelu pridruženja EU i saradnje s Hagom, jer smatramo da je to ispravan način i za Srbiju. Želimo i da sa evropskim kolegama tačno utvrdimo način i datum kada će se građani Srbije naći na beloj šengenskoj listi i moći slobodno da putuju u druge evropske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari