Inspekcija u Narodnim novinama 1

Novinar Narodnih novina Jovica Vasić odlučio je da prekine štrajk glađu koji je započeo pre deset dana, ispred sedišta Policijske uprave, kako bi ukazao na problematično poslovanje te kuće, kao i izuzetno težak materijalni, sindikalni i profesionalni položaj novinara.

Odluku je doneo nakon razgovora sa načelnikom Policijske uprave Ninoslavom Mitićem, u kojem mu je garantovana bezbednost, pošto je sumnjao da će po prestanku štrajka trpeti policijsku i drugu presiju. U razgovoru sa načelnikom Mitićem učestvovali su i čelnici NUNS-a i UNS-a Vukašin Obradović i Nino Brajović, Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši, sindikata Dragana Ćabrakaša, kao i predstavnik Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Miroslav Janković. Oni su učestvovali i na skupu podrške Vasiću, kojem su prisustvovali i predstavnici Lokal presa i ANEM-a, kao i dvadesetak novinara i građana.

Predstavnici NUNS-a i UNS-a garantovali su Vasiću socijalnu podršku dok ne bude našao odgovarajući posao, a obećali su i da će njihove pravne službe pogledati „hiljadu stranica dokumentacije o finansijskom i drugom poslovanju“ Narodnih novina, kao i još četiri medija u Nišu koji su u vlasništvu članova porodice Radomirović, a koju Vasić poseduje. Nakon toga će se insistirati na pokretanju postupaka pred nadležnim državnim organima. Prema nezvaničnim informacijama, u Narodne novine danas je već ušla inspekcija rada, kako bi proverila Vasićeve tvrdnje o kršenju radničkog zakonodavstva.

– Štrajk kolege Vasića je povod da novinarske i medijske organizacije i sindikati što hitnije i još intenzivnije insistiraju kod Ministarstva kulture i informisanja na izmeni projektnog finansiranja, kao i medijskih zakona – rekli su predstavnici novinarskih, medijskih i sindikalnih organizacija koje su učestvovale na skupu podrške. On su kazali da će u narednom periodu posebno insistirati na rešavanju teškog materijalnog položaja novinara u privatizovanim medijima, kao i njihovoj zaštiti.
Jovića Vasić je štrajkom glađu zahtevao da nadležne institucije „uđu u Narodne novine“ i provere zakonitost poslovanja te kuće, kao i položaj novinara, koji, prema njegovim upozorenjima, rade „na crno“, primaju minimalac, nemaju elementarne uslove za rad i trpe šikanu zbog sindikalnog organizovanja. On je kazao da je već predugo „u ropskom položaju“ u toj medijskoj kući, uprkos profesionalnom iskustvu od dve decenije, autorstvu nad desetak knjiga i fakultetskoj diplomi. Istovremeno, naveo je, vlasnik novina u kojem radi na medijskim konkursima u Nišu i Srbiji „zgrće milione“. Kazao je da se pre štrajka više puta „obraćao raznim nadležnim institucijama“, ali da „nikada niko nije reagovao“.

Članovi porodice Radomirović u Nišu poseduju osim Narodnih novina i Televiziju Belle Amie, Radio Belle Amie, portal Belle Amie, a Narodne novine su kao deo konzorcijuma prošle godine kupile i Nišku televiziju, čiji je osnivač bila Skupština grada. U vlasništvu ove porodice su i Televizija Sokobanja, zaječarski dnevnik Timok, pirotski nedeljnik Sloboda i Televizija Blace. Savet za borbu protiv korupcije je u svom Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, objavljenom u februaru prošle godine, niške medije porodice Radomirović, koje je monitorisao, označio kao medije koji su finansijski i uređivački bliski vlastima.

 

Vlasnik Narodnih: Ništa ne dugujem

Na skupu se pojavio i Vidosav Radomirović koji je Vasiću kazao da mu „ništa ne duguje“ jer mu plate isplaćuje redovno, a one su „tolike kolike su“. On je optužio Vasića da „nikada nije došao kod njega da mu se požali“, a da je započeo protest u vreme kada Vlada i predsednik Aleksandar Vučić radno borave u Nišu. Radomirović je negirao da u medijskim kućama u vlasništvu ove porodice novinari rade „na crno“, tvrdeći da, kako je kazao, svi imaju ugovore o radu ili autorske ugovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari