Inspekcija u Srbiji nema dovoljno kadrova za kontrolu rada kompanije Rio Tinto 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Državne institucije u Srbiji moraju da garantuju da će kompanija Rio Tinto eksploatisati litijum po najvišim standardima, a ne Evropska unija i Nemačka, ali inspekcija nema dovoljno kadrova za kontrolu rada te kompanije, objavio je danas Forbs Srbija.

Inspekcije koje bi bile zadužene za nadzor poslova izgradnje rudnika i u fazi eksploatacije su Geološka i rudarska inspekcija, Inspekcija za zaštitu životne sredine, Inspekcija za preventivnu zaštitu odnosno tzv. protivpožarci, Inspektorat za rad, Građevinska inspekcija i Inspekcija za opremu pod pritiskom.

Najviše kadrovskih problema, prema rezultatima istraživanja Forbsa, ima Inspekcija za opremu pod pritiskom, kojoj nedostaje dve trećine ljudi i u kojoj su trenutno zaposlena četiri inspektora od predviđenih 12, od kojih je jedan šef, a dva inspektora u Beogradu i jedan u Nišu.

Kada je reč o projektu „Jadar“, ova inspekcija ima jedno sistematizovano mesto u Valjevu, odakle bi inspektor pokrivao teritoriju zapadno od ovog grada, ali nije popunjeno.

Geološke i rudarske inspekcije nemaju kadrove i u izveštaju o radu te inspekcije za 2023. je sistematizovano 14 radnih mesta, a bilo popunjeno sedam, dok je ove godine predviđeno 13, a popunjeno šest, od kojih je jedan načelnik, a ostalo su geološki inspektori (tri) i rudarski inspektori (po jedan sa sedištem u Zaječaru i Užicu).

U Inspekciji za zaštitu životne sredine 2023. je bilo 67 ljudi, od čega je 56 inspektora, a prema pravilniku je predviđeno da ih ima 85, što pokazuje, kako piše Forbs, nedostatak kadrova i ove inspekcije.

Broj zaposlenih u Inspekciji za preventivnu zaštitu se ne vidi u izveštaju, a 2019. godine bilo je 183 radna mesta, a popunjeno je bilo 169.

Građevinska inspekcija prošle godine imala je radno angažovanih osam inspektora od 15 previđenih radnih mesta, od kojih su tri inspektora na određeno vreme i inspektorka na porodiljskom, dok u izveštaju za ovu godinu piše da posao obavlja 12 zaposlenih, ali se računaju i četiri inspektora ranije pomenuta.

U izveštaju o radu za 2023. godinu Inspektorata za rad zaposleno je 232, a po sistematizaciji trebalo bi da ima 281 zaposlenog, dok plan za ovu godinu predviđa da svaki inspektor u oblasti radnih odnosa obavi najmanje 140 inspekcijskih nadzora, a u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu najmanje 70.

Ostale republičke inspekcije, kako piše Forbs, ne bi trebalo da budu angažovane u nadzoru realizacije projekta „Jadar“, kao i da zbog nacionalnog značaja tog projekta lokalne inspekcije ne bi trebalo da imaju posla.

Vodna inspekcija je, kako se navodi, lošija i u odnosu na Inspekciju za opremu pod pritiskom, jer izveštaj o radu ove inspekcije za 2023. pokazuje da je od predviđenih 49 radnih mesta bilo popunjeno 14.

U poljoprivrednoj inspekciji, odeljenje za bezbednost hrane biljnog porekla imalo je 29 inspektora, odeljenje za alkoholna i bezalkoholna pića i duvanske proizvode 23, odeljenje za kontrolu podsticajnih sredstava 27, a odeljenje za poljoprivredno zemljište 19.

U Srbiji postoji 833 objekta koja mogu biti predmet nadzora bilo da je reč o istraživanjima ili eksploataciji, a od kojih su 103 ocenjeni kao visokorizični, a 23 su svrstana u kategoriju kritičnog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari