Inspektor Božidar Stolić oglašen krivim zbog zloupotrebe službenog položaja jer je odavao informacije o istrazi Belivukovoj grupi 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Viši sud u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal 23. jula doneo je i javno objavio presudu kojom su okrivljeni bivši inspektor SBPOK-a Božidar  Stolić  i  Filip Golubović proglašeni krivima, navodi se u saopštenju.

Okrivljeni Božidar Stolić oglašen je krivim zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a Filip Golubović zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem.

Stolić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, a Golubović na godinu i dva meseca zatvora.

Istovremeno, prema okrivljenom Stolić Božidaru izrečena je mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, kojom mu je zabranjeno vršenje poziva – radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Istom presudom, okrivljeni Stolić Božidar i Golubović Filip oslobođeni su od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Prilikom objavljivanja presude, predsednik veća ukratko je saopštio razloge presude, a protiv iste dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Ovo je druga presuda, pošto je prvu ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje postupka.

Podsećamo, Božidaru Stoliću, bivšem inspektoru SBPOK-a sudilo se da je zloupotrebio položaj tako što je poverljive službene informacije prikupljene tokom istrage o grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odavao za novac Berancu Filipu Goluboviću.

On je bio među prvim inspektorima koji su ušli u kuću u Ritopeku i učestvovoao u prikupljanju dokaza i tragova zločina.

Prema navodima optužnice po kojoj mu se sudilo, nakon hapšenja Belivuka i Miljkovića 4. i 5. februara 2020. godine, Stolić ih je fotografisao u prostorijama SBPOK-a, a 6. februara Golubovića obavestio da su u kući u Ritopeku pronađeni tragovi krvi.

Stolić je Golubovića obavestio i da se „Belivuk dobro drži i da ništa ne govori“.

Filip Golubović je, prema optužnici, informacije koje je dobijao od Stolića prenosio NN osobi, koja mu je rekla da će Stolić, ako nastavi tako da im šalje informacije biti nagrađen sa 5.000 evra.

Osim toga, bivšem inspektpru na teret je bilo stavljeno i da je kroz sistem MUP-a Goluboviću proveravao da li je za osobe za koje mu je to tražio, raspisana potraga i za to mu platio 500 evra.

Podsetimo, kako se navodilo u optužnici po kojoj je Stolić danas i osuđen, posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, Golubović je od Stolića tražio da mu dostavi sve podatke o pronađenim dokazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari