U Leskovcu, ali i drugim većim mestima juga Srbije, ima dosta kineskih trgovaca, a privi su pristigli još pre osam godina.

Po oceni Udruženja kineskih trgovaca u Srbiji, u Leskovac su dobrodošli, ali ima i izuzetaka. Najviše im se zamera nepoštovanje zakona, odnosno to što ne daju fiskalne račune, a i isticanje cena počesto je za njih – luksuz.

Ipak, iako ima pritužbi, lane je, na primer, zvaničnim inspekcijskim organima upućeno 136 prigovora kupaca i svi su rešeni u njihovu korist. Inspektori su, moglo bi se reći, blagonakloni prema Kinezima, jer ih uglavnom kažnjavaju novčano, kaznama od nekoliko hiljada, a retko dvadeset ili trideset hiljada dinara. Takođe se katkad dešava da im se oduzima deo robe bez deklaracije o poreklu, i to je uglavnom sve.

MilićMarković, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Leskovca, pojašnjava da po zakono trgovci neizostavno moraju kupcu da izdaju fiskalni račun, ali to Kinezi ne čine.

– Naša je ocena da se ovaj problem jedino može da razreši u saradnji tržišnih inspektora i policije, jer ona ima mnogo šira ovlašćenja – precizira Marković.

Načelnik Republičke tržišne inspekcije u Leskovcu Radivoje Cvetkovićkaže da nailaze na velike nevolje, a događa se da kineski trgovci, pošto lako prepoznaju inspektore, zatvaraju dućane, a posle traže prevodioce, što je njihovo pravo koje im se ne može uskratiti.

Inače, u neposrednoj blizini Gradske autobuske stanice Legas, u prostoru nekada poznate Mašinske industrije Mašinoteks, biznismen Hong Lu otvorio je lane najveći kinesi tržni centar na jugu Srbije, koji ima i veliki prostor za parkiranje vozila i ugostiteljski objektat u kome se priprema hrana po ukusu samih trgovaca i njihovih gostiju.

U ovom centru se nalazi sedamdesetak dućana građenih u prepoznatljivom stilu. Pre osam godina, u Leskovcu je počela da radi kineska pijaca, koja je podignuta sredstvima samih Kineza. U centru grada, Kinezi su godinama radili u robnoj kući Beograd, ali su je napustili prošle godine. Sada u Leskovcu Kinezi svoju robu prodaju u tri veća tržna centra i u nekoliko manjih lokala.

– Ostala sam bez posla. Radilo se pod teškim uslovima, jer sam morala da budem po ceo dan u prodavnici, ali drugog izbora nije bilo. Sa druge strane, nadoknade su bile skromne, a gazde nam često nisu uplaćivale doprinos za penzijsko i zdravstveno osiguranje – kaže Marija Petrović, jedna od prodavačica u Kineskoj robnoj kući.

Inače, zbog smanjene prodaje, mnogi Kinezi najavljuju odlazak iz Leskovca, a uočljivo je da su neki kineski dućani mesecima zatvoreni.

Nesporazumi nisu retkost

Nije tajna, sukoba između kineskih trgovaca i kupaca je bilo, pa su katkad izricane i novčane, a u nekoliko slučajeva i zatvorske kazne.

– Većina trgovaca iz Leskovca i drugih mesta kupuju robu od nas, a posle je prodaju po znatno višim cenama. Nama takvo ponašanje nimalo ne smeta, jer je važno da se posao odvija – kaže Hong Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari