Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije saslušavali su juče satima vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, povodom privatizacije Luke Beograd, potvrđeno je Danasu. Saslušanju je prisustvovao i Miškovićev advokat Zdenko Tomanović, a obavljeno je, prema nezvaničnim informacijama, u prostorijama Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, u čijem se pritvoru Miškovići nalaze. Da li imaju status osumnjičenih i u ovom predmetu, zvanično nije objavljeno.

Kao što je poznato, Miroslav i Marko Mišković su u pritvoru od 12. decembra, zbog sumnji da su učestvovali u malverzacijama sa putarskim preduzećima, gde su navodno nezakonito stekli oko 20 miliona evra.

Privatizacija Luke Beograd jedan je od 24 sporna predmeta na koje je ukazala i EU, a takođe se navodi u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać. U izveštaju Saveta iz 2008, koji je dostavljen Vladi, navedeno je da je prodajom 40 odsto akcija Luke, koje su bile u vlasništvu Akcijskog i PIO fonda, u septembru 2005. godine, firmi Vorldfin iz Luksemburga, država izgubila najmanje 21 milion evra. Savet je još 2010. godine podneo krivične prijave protiv 17 osoba, između ostalih i Milana Beka, ali i bivšeg ministra privrede Predraga Bubala zbog, kako su naveli, zloupotrebe položaja prilikom privatizacije Luke Beograd 2005. godine. Mišković i Beko su na početku bili zajedno u poslu sa akcijama Luke Beograd, ali se kasnije Mišković povukao iz Luke, kao što je to Beko učinio iz C-marketa, još jedne privatizacije sa spiska od 24.

Beko je 29. januara šest sati saslušavan u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina, u vezi sa privatizacijom Luke Beograd. Prema nezvaničnim informacijama, Beko je tada odrešito rekao da su njegovi i Miškovićevi poslovi bili u zakonskim okvirima. Nakon saslušanja Beko je izjavio da je inspektorima objasnio zašto je stvoren privid da je bilo nezakonitosti.

„To se pre svega odnosi na pokušaj određenih struktura da prikriju nezakonito dodeljivanje 14,1 hektara zemljišta Luke Beograd drugom korisniku i zatim 4,6 hektara zemljišta na Adi Huji korisniku koji nije bio zakonit“, rekao je Beko.

Kao što je poznato, između vlasti grada Beograda i Luke Beograd postoji spor oko vlasništva nad oko 100 hektara zemlje. Krajem 2012. godine iz Luke Beograd je saopšteno da je Privredni apelacioni sud utvrdio da rukovodioci Luke nisu učinili nijednu protivpravnu radnju po tužbama koje su protiv njih podneli mali akcionari Luke Beograd.

Vicepremijer Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će se u istragama spornih privatizacija u Srbiji otvoriti predmet Luke Beograd i Veterinarskog zavoda. Direktorka Luke Beograd Ivana Veselinović svedočila je 11. januara u istrazi koja se vodi protiv Miroslava Miškovića zbog malverzacije u privatizaciji putarskih preduzeća, mada nezvanični izvori navode da se istraga o Luci vodi već mesecima i da je saslušano više službenika Luke. 

Vučić: Pravna pomoć Kipra

Aleksandar Vučić izjavio je juče da će postupak protiv vlasnika Delte Miroslava Miškovića početi kada budu saslušani svi svedoci i napomenuo da su neki od njih na Kipru. Vučić je, na pitanje novinara da li je ekspertski tim otišao na Kipar kako bi ispitivao dokaze vezane za „slučaj Mišković“, rekao da ima određene informacije kad je reč o postupanju tužilaštva i da će se u postupak ići kada budu saslušani svi svedoci. „Neki od tih svedoka se nalaze i na Kipru“, rekao je Vučić. „Mislim da se uz međunarodnu pravnu pomoć to sada i završava“, rekao je Vučić.

Odgovor Delta holdinga na tekst Danasa o istrazi protiv Miškovića na Kipru, objavljen 11. februara: Nema sumnjivog kapitala u finansiranju naselja Belvil

Kompanija Delta Holding najoštrije protestuje zbog ponovljenih spekulacija o umešanosti „sumnjivog kapitala“ u finansiranje naselja Belvil. Investitori projekta precizno su informisali javnost o tome kako je finansirana izgradnja ovog novobeogradskog naselja (saopštenje od 15. januara), ali u listu Danas – a posredno i u nekim drugim medijima – ponovo su iznete neistine koje stvaraju potpuno netačnu sliku.

Osnivač kompanije Delta Real Estate – kiparska kompanija Hemslade – nije uključena ni u jednu transakciju u vezi sa finansiranjem gradnje naselja Belvil, kako se tvrdi u tekstu lista Danas. Hypo Alpe-Adria Bank International AG i Delta Real Estate osnovali su Blok 67 GmbH, društvo sa ograničenom odgovornošću, registrovano u Austriji, a kompanija Blok 67 GmbH jedini je vlasnik srpske kompanije pod imenom Blok 67 Associates d.o.o. To su jedini poslovni subjekti povezani sa poslom gradnje poslovno-stambenog kompleksa Belvil.

Kao što je ranije saopšteno, izgradnja naselja Belvil je finansirana isključivo kreditima Hypo Alpe-Adria Bank International AG. Ostala sredstva koja prevazilaze iznos kredita obezbeđena su pretprodajom stambenih i poslovnih jedinica u naselju Belvil. Krediti su obezbeđeni hipotekom nad izgrađenim objektima, bez polaganja bilo kakvog depozita, što je potvrdila Hypo Alpe Adria Bank. Svi krediti prijavljeni su i kontrolisani od Narodne banke Srbije.

Iako su svi navedeni podaci o finansiranju naselja Belvil već saopšteni javnosti, deo medija nažalost nastavlja da ih ignoriše, prenoseći nezvanična saznanja iz neimenovanih izvora. Podsećamo da su sve relevantne informacije dostupne na web adresama www.deltaholding.rs i www.deltarealestate.rs kao i da će naša kompanija i ubuduće transparentno informisati javnost o svojim poslovnim aktivnostima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari