Institucije malim kaznama podstiču zagađivače 1Foto: Aleksandar Roknic

Prema podacima prikupljenim u redovnom Izveštaju o kvalitetu vazduha u Srbiji za prošlu godinu, koji je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila prekjuče, u svih osam postojećih aglomeracija u zemlji, vazduh je tokom 2020. svrstan u treću kategoriju, odnosno okarakterisan je kao prekomerno zagađen, što usled emisije PM10 i PM2.5 čestica, što zbog prekoračenja dozvoljenih vrednosti sumpor dioksida (SO2).

Ovaj dokument, koji samo konstatuje stanje vazduha u republici i na lokalu, trebalo bi da je namenjen donosiocima odluka, koji bi se njim rukovodili pri osmišljavanju i donošenju adekvatnih mera za suzbijanje zagađenja.

Međutim, i ovogodišnji izveštaj pokazuje jasnu tendenciju da se katastrofalno loše stanje vazduha nije promenilo ni za nijansu godinama unazad, što samo može da znači da aktivne mere kojima bi se uticalo na izvore zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha ili nisu donošene, ili one donete nisu dosledno poštovane, a prekršioci adekvatno sankcionisani, ocenjuje meteorolog Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

– Izveštaj nam je rekao ono što već znamo, da je vazduh u većini gradova u Srbiji prekomerno zagađen, a to što je zagađenje na istom nivou kao i ranijih godina, čak i malo veće, pokazuje da se ne donose adekvatne mere za rešavanje problema zagađenja, ili se, one retko donete ne poštuju, kaže za Danas Jovanović i napominje da je svaka dalja dijagnostika nepotrebna, i podseća na kritike nedavno upućene gradskoj upravi Beograda, koja je u poslednjoj nabavci kupila dodatne merne stanice i softver za predikciju zagađenja, vredne četiri miliona evra, koji kako je i tada naveo, neće čak ni moći da se adekvatno koriste jer zahtevaju unos velikog broja podataka koje Beograd niti prikuplja niti ima uslova da ih obezbedi.

Kako je u inovom Izveštaju navedeno, vazduh je bio prekomerno zagađen u aglomeracijama Beograd, Niš, Smederevo, Pančevo, Užice i Kosjerić, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Iz istog razloga vazduh je svrstan u treću kategoriju na teritorijama gradova Valjevo, Kraljevo i Novi Pazar.

Najalarmantnije je stanje u Boru, u kom je prekomerno zagađen vazduh beležen usled prekoračenja vrednosti vrlo štetnog sumpor dioksida (SO2).

– Zakon definiše i da se mere koncentracije opasne po zdravlje ljudi, koje se odnose samo na azot-dioksid i sumpor-dioksid. Ako je, tokom jedne epizode, tokom tri sata emitovano preko 500 mikrograma tih čestica, to je veoma opasno po čoveka, jer je  godišnje dozvoljena emisija nula. U 2020, Bor je verovatno jedino mesto u Evropi sa tolikim koncentracijama. Takođe se meri i sadržaj teških metala i drugih opasnih jedinjenja, ali oni ne ulaze u kategorizaciju i ocenu vazduha. Te analize pokazuju da je arsen, jedan od najopasnijih i najotrovnijih, u Boru prisutan sa 277 nanograma, dakle oko 45 puta više od dozvoljenog, navodi Jovanović.

On kaže da su u Boru, što zbog položaja topionice, što zbog nebrige države, proteklih godina imao i prekoračenja emisije opasnih jedinjenja i do 150 puta. Taj broj se, sa dolaskom novog vlasnika drastično smanjio, ali se, sa povećanjem produktivnosti, opet nedopustivo povećao na prošlogodišnjih 25.

– I koliko je podneto krivičnih prijava? Verovatno nijedna, kao i do sada, odgovara sam Jovanović.

– Da sam ja ukrao 25 puta čokoladu, bio bih 25 puta procesuiran. A ovde se ovo desi, bez posledica. Nema poboljšanja, a stvari koje ne smeju da se tolerišu, i dalje vlast toleriše. Razlog je i to što su za nepoštovanje propisa i zakona kazne minimalne, pa je lakše kompaniji da plati 50.000 dinara, nego da milione ulaže u poboljšanje postrojenja. Vlast em tvrdi da problema nema, em neće da rešava uzroke. Sada novom topionicom najavljuje rešenje. A čega rešenje, ako nema zagađenja? Stalne nelogičnosti i negiranja, a posle hvaljenje kako su rešili to što su negirali, kaže Jovanović.

Stanje isto godinama unazad

U periodu 2016-2020. Beograd je imao prekomerno zagađen vazduh, uglavnom zbog povećanih koncentracija PM10 i PM2.5, ali i zbog povećanih koncentracija azot-dioksida, što je bio slučaj u 2017. Aglomeracija Novi Sad u prethodnih pet godina uglavnom ima čist vazduh ali je 2019. zabeleženo prekomerno zagađenje zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

Bor je tri godine za redom (2016-2018.) bio svrstan u prvu kategoriju, ali je 2019. i 2020. godišnja vrednost sumpor-dioksida uslovila treću kategoriju-prekomerno zagađen vazduh. Aglomeracije Pančevo i Niš su 2016. imale čist vazduh ali su četvrtu godinu zaredom u trećoj kategoriji-prekomerno zagađen vazduh zbog zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2.5.

Aglomeracije Smederevo i Kosjerić su 2018, 2019. i 2020. godine imale kvalitet vazduha koji pripada trećoj kategoriji-prekomerno zagađen vazduh zbog zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2.5”, navedeno je u izveštaju.

Novi Sad neznatno zagađen

Prekomerna emisija čestica PM10 razlog je prekomerno zagađenom vazduhu u Kragujevcu,Zaječaru,Popovcu i Zrenjaninu, dok je previše emitovanih čestica PM2.5 prekomerno zagadilo vazduh u Subotici.

Jedino je u aglomeraciji Novi Sad vazduh bio prve kategorije, koji se određuje kao “čist ili neznatno zagađen”, pokazuje Izveštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari