Institut Batut objavio broj zaraženih korona virusom u Srbiji 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Tokom prethodne tri nedelje u Srbiji broj potvrđenih slučajeva korona virusa stagnira, a samo prošle nedelje od 3.382 testirane osobe pozitivno je bilo 1.140, navodi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u saopštenju i dodaje da se, imajući u vidu situaciju u regionu i Evropi, ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije Covid-19.

„Slučajevi obolevanja se registruju u svim uzrasnim grupama, a prosečna starost obolelih je trenutno 54 godine“, navodi Batut.

Zbog stabilnog trenda kretanja Covid-19 u Srbiji se, kako dodaju iz Batuta, i dalje ne uočava povećano opterećenje zdravstvenog sistema.

Simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) su isti kao i kod drugih oblika korone i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje.

„Kod obolelih se uobičajeno javljaju povišena temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, kašalj, bol u grlu i sekrecija iz nosa. Manifestacije bolesti su u većini slučajeva blage do srednje teške, ali se kod osoba u riziku mogu javiti i teži oblici. Najvažniji faktori rizika za nastanak teških kliničkih oblika su starije životno doba i teška hronična oboljenja i stanja oslabljenog imuniteta (imunodeficijencije)“, dodaju u saopštenju i ističu da za sada nema potrebe za primenom dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija osim standardnih mera zaštite od infekcija u zdravstenim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari