Institut za filozofiju i društvenu teoriju osudio privođenje naučne saradnice zbog projekta 'Jadar' 1foto: F.S./ATAImages

Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) Univerziteta u Beogradu objavio je danas da je uznemiren zbog toga što je ;viša naučna saradnica Aleksandra Bulatović bila pozvana u policiju zbog navodnog „pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, a povodom javnog protivljenja realizaciji projekta „Jadar“.

Taj institut je naveo u saopštenju da su tokom proteklih dana često upućivane pretnje naučnicima zbog njihovih stavova u vezi sa kopanjem litijuma.

„Naučnice i naučnici IFDT-a su u svojim javnim istupima naglašavali neophodnost stručnog dijaloga o projektu ‘Jadar’. U tom kontekstu, zabrinjavajuće je da su brojni članovi naučne zajednice primili pretnje i bili javno napadani zbog svojih stavova i nalaza istraživanja objavljenih u naučnim časopisima. U akademskom svetu važi pravilo da se na naučne radove odgovara naučnom polemikom“, stoji u saopštenju.

Upućen je poziv nadležnim organima da omoguće društveni dijalog zasnovan na naučnim nalazima i neometano ostvarivanje građanskih prava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari