Institut za meteorologiju 20 godina čeka obnovu fasade, nadležni nemaju sluha 1Vladimir Đurđević Foto: N1

“Opština Stari grad je bila poslednja sa kojom smo razgovarali, ali kao i u drugim slučajevima, ništa se nije desilo. Prvi put smo fasadu Instituta za meteorologiju pokušali da rekonstruišemo 1982. godine, tako da ovo traje 20 godina”, izjavio je za N1 profesor Vladimir Đurđević.

Više od dve decenije Institut za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu pokušava da obezbedi sredstva za saniranje i rekonstrukciju fasade i krova zgrade na uglu Dobračine i Simine ulice. Više puta su se za pomoć obraćali nadležnima, ali bez uspeha. Zaposleni u Institutu su navikli da kada dolaze na posao budu oprezni, a za građane koji tuda prolaze jedina garancija za bezbednost jenatpis “Oprez – pada fasada”.

“Rekonstrukcija košta oko 200.000 evra. To smo saznali pre godinu i po dana, kada smo uradili idejni projekat rekonstrukcije fasade. Do tada smo mislili da će neko da finansita tu studiju koja je koštala 10.000 evra, a koju smo platili iz naših sredstava. Dobili smo rešenje za rekonstrukciju, ali nažalost, i dalje svi koji su nadležni nemaju sluha da to urade. Javili smo se na više konkursa, ali odgovor nismo dobili”, kaže za N1 profesor Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologuju.

Dodao je da je država vlasnik zgrade Instituta “kao i većine visokoobrazovnih institucija”.

“S obzirom da je država vlasnik fakuteta, onda je država vlasnik i ove zgrade. Od kada je napravljena, oko 1900. godine, zgrada je pripadala Univerzitetu; samo je u jednim periodu, tokom Prvog svetskog rata bila bolnica. Dakle, država je vlasnik ove zgrade i ona bi trebalo da bude odgovorna za održavanje zgrade”, dodao je on.

Građevinska dozvola koji je Institut dobio traje još samo godinu i po dana.

“Opština Stari grad je bila poslednja sa kojom smo razgovarali i dala neku vrstu obećanja, ali kao i u drugim slučajevima, ništa se nije desilo. Mi smo prvi put  fasadu pokušali da saniramo1982. godine tako da ovo traje 20 godina”, rekao je za N1 profesor Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari