Predsjednik i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i Tufik Bojadžić dogovorili su saradnju sa predstavnicima UNDP, na čelu sa koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija i stalnim predstavnikom ove organizacije u Crnoj Gori Rastislavom Vrbenskim, u oblastima energetske efikasnosti, socijalne inkluzije, malih i srednjih preduzeća i biznis zona. Žurić je istakao da je ova Opština u proteklim godinama sa ovom UN sprovela niz projekata od kojih je imala koristi i šira društvena zajednica u Bijelom Polju, a i pojedina domaćinstva.


– Do sada smo sarađivali u oblasti socijalne inkluzije, unapređenja prirodnog ambijenta, UNDP nam je pružio stručnu pomoć na unapređenju tek instaliranih biznis zona u Bijelom Polju, pomoć malim i srednjim preduzećima. Posebna oblast za koju se Ujedinjene nacije zalažu i promovišu je, a Bijelo Polje je prepoznalo kao obavezu u postupku očuvanja naše budućnosti, oblast održivog razvoja. U toj oblasti smo i pilot projekat sa partnerima UNDP u rekonstrukciji kuća za četiri domaćinstva, uz potpuno finansiranje ove organizacije, te mnogi projekti iz ove oblasti koji održivi razvoj moraju približiti i institucijama koje se bave planiranjem i kontrolom, ali i svakom građaninu od kojeg će zavisiti budućnost čitave planete. Dogovorili smo slijed budućih koraka i računam da će UNDP i UN sa svom genezom koju su imali u protekloj deceniji u Crnoj Gori nastaviti da i u budućem periodu budu jedan od najznačajnijih partnera Opštine Bijelo Polje, kazao je Žurić.

Koordinator sistema Ujedinjenih nacija i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislavom Vrbenskim je, takođe, naglasio dosadašnju dobru saradnju sa Bijelim Poljem i naglasio da je u oblasti socijalne inkluzije ova opština bila jedna od tri prve opštine koje su usvojile Plan socijalne inkluzije.

– Napravili smo energetski plan, podržali smo opštinu u pripremi planske dokumentacije, do urbanističke studije. Bijelo Polje je bila pilot opština gdje smo testirali naš plan legalizacije neformalnih zgrada uz mjere energetske efikasnosti. Prepoznali smo da postoji mogućnost da proširimo našu saradnju. Mislimo da nema napretka na sjeveru bez napretka u Bijelom Polju, zbog toga što je to najjača opština na sjeveru, kazao je Vrbenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari