Na jugu Srbije, od Leskovca do Lebana, Medveđe, Bojnika, Vlasotinca i Crne Trave, još se pravi dobitnička kombinacija. U ovom trenutku, čini se, jedino je sigurno da će u predsedničkim foteljama ostati čelnici crnotravske i opštine Medveđa. U drugim sredinama, sve ili gotovo sve zavisi od svih.

Na jugu Srbije, od Leskovca do Lebana, Medveđe, Bojnika, Vlasotinca i Crne Trave, još se pravi dobitnička kombinacija. U ovom trenutku, čini se, jedino je sigurno da će u predsedničkim foteljama ostati čelnici crnotravske i opštine Medveđa. U drugim sredinama, sve ili gotovo sve zavisi od svih. Kompromis je najčešće formula spasa, pa su tako interesi postali važniji od partijskih programa. Istina, u Bojniku, na primer, aktuelni predsednik Jovica Aranđelović i njegova Nova Srbija, koja je osvojila samo jedan mandat, sigurno više nisu odlučujuća snaga. U tom gradiću, najviše mandata, šest, dobila je Grupa građana „Pokret za promene“, te će promena zasigurno biti.

Šta govore brojke

U Leskovcu od 75 odborničkih mesta, DS je osvojila 25, SRS – 23, DSS – Nova Srbija devet, G17 plus – sedam, SPS – PUPS – PSS šest i koalicija SNS – SDP pet odborničkih mesta. U Vlasotincu je u SO 58 mesta. Demokratama je pripalo 12, SRS devet, Novoj Srbiji sedam, SPS – PUS – SNS šest, G17 plus dobio je pet, DSS tri i Grupa građana „Dr Rakić – adv. Pešić“ tri odbornička mesta. U Crnoj Travi, koalicija DSS – Nova Srbija osvojila je 13 od 19 mesta, SRS – SPS tri, G17 plus dva i DS 1 odbornika. U Lebanu, gde SO čini 31 odbornik, SRS je pripalo 10, DS sedam, GG Zajedno za Lebane – Mlađan Dinkić, G17 plus, SPO, GG Goran Janjić šest, Nova Srbija ima tri, DSS tri, i SPS – PUPS dva odbornička mesta. U Medveđi je koalicija GG Za Gornju Jablanicu – DS osvojila 14 od 33 odborničkih mandata, G17 plus osam, albanska PDD tri, albanska LDI tri, Nova Srbija tri i SRS dva mesta u SO.

U opštini Bojnik DS-u su pripala četiri od 27 odborničkih mesta, G17 plus dva, DSS četiri, Alijansi demokrata pet, SRS pet, Novoj Srbiji jedan mandat, dok socijalisti nisu prešli cenzus i ostaju bez predstavnika u lokalnom parlamentu.

Leskovačke demokrate, kako je već obelodanjeno, pozvale su socijaliste da zajedno sa G17 plus formiraju novu lokalnu samoupravu. Socijalisti su (nezvanično) prihvatili ponudu, ali se poslednjih dana ovde ništa (javno) ne dešava.
Nesumnjivi pobednik minulih izbora u Lebanu je Gojko Marjanović, nekadašnji čelnik JUL-a, koji je ovoga puta predvodio radikale i osvojio deset od 31 odborničkog mesta, dok su pristalice politike Borisa Tadića dobile naklonost 22 odsto birača, odnosno imaju sedam odbornika.
Lebane je gradić koji se godinama pominje po siromaštvu, ali to je i kraj u kome je svojevremeno, dok je JUL suvereno vladao, Mira Marković dobila titulu počasnog građanina, koja joj je oduzete pre osam godina, posle demokratskih promena u Srbiji.
Nekoliko stranaka u Vlasotincu najavilo je postizbornu koaliciju u kojoj nema DS-a, koja je, uz podršku još nekoliko stranaka, vladala do majskih izbora. Sada se, sudeći po najavama, „na velika vrata“ vraćaju socijalisti predvođeni Živanom Šušulićem, nekadašnjim predsednikom opštine. Obelodanjeno je, iz nekoliko stranaka, da će novi predsednik opštine biti član SRS-a, dok će, ako sve bude kako se nezvanično govori, Demokratska stranka preći u opoziciju.
Na jugu Srbije, jedino u Crnoj Travi nema neizvesnosti, jer je koalicija DSS – Nova Srbija na čelu sa aktuelnim predsednikom Slavoljubom Blagojevićem, osvojila 13 od 19 odborničkih mesta.
U nacionalno mešovitoj i ekstremno nerazvijenoj opštini Medveđa 14 od 33 mesta u skupštinskim klupama pripalo je koaliciji GG „Za gornju Jablanicu“ – DS i njima će se, bar po najavama, kao i do sada, priključiti albanske partije koje imaju osam odborničkih mandata. U ovom kraju, što se može smatrati velikim iznenađenjem socijalisti i DSS nisu osvojili nijedno odborničko mesto, jer je za te stranke, odnosno koalicije, glasalo 262, odnosno 247 birača!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari