Stručnjaci za štampane medije učestvovali su na nedavnoj panel diskusiji na Kapitol hilu i izneli raznovrsne stavove o tome kako očuvati novinarske standarde. Stručnjaci američke novinske industrije koja je na izdisaju imali su saosećajnu publiku u Senatu SAD, koja je izrazila žaljenje zbog toga što pisani mediji idu silaznom putanjom i iskazala skeptične stavove prema internet izdanjima novina, koji zamenjuju njihovu pisanu formu. Na diskusiji na Kapitol hilu bili su prisutni visoki zvaničnici novinske industrije, istaknuti producenti, bivši reporteri i drugi, koji su rekli da internet ne može da zameni novinare, koji su zbog sve manjih prihoda prinuđeni da napuste svoj posao.

Nekoliko panalista izrazilo je optimizam da će se uskoro pojaviti novi poslovni model koji će podržati kvalitetno novinarstvo. „Šta se dešava kada naši posmatrači zaneme, kada novinarske kuće smanje broj osoblja i broj novinarskih operacija“, zapitao se senator Zapadne Virdžinije iz demokratskih redova Džej Rokfeler, predsedavajući Trgovinskog komiteta. Senata. Prema njegovom mišljenju, svi bi patili zbog toga. Senator Džon Keri, koji je 2004. bio kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima, otvorio je diskusiju govorom o problemima u američkom novinarstvu, odnosno o tome da se ugledni listovi sa dugogodišnjom tradicijom zatvaraju, a tiraž, vrednosti akcija i zarada znatno opadaju. On je dodao da je pisana rečkao način da se prenose vesti postala staromodna. „Danas su pisani mediji u velikoj meri ugroženi“, rekao je Keri.

Panelisti su takođe postavili pitanje da li će „gradski novinari“, blogeri i ostali moći da prave novinske tekstove visokog kvaliteta poštujući etičke vrednosti i prakse profesionalaca ovog zanata. Dejvid Simon, tvorac TV šoua „Žica“, rekao je da za razliku od profesionalnih novinara, blogeri i takozvani gradski novinari ne poseduju veštinu sakupljanja vesti na svečanim prijemima.

Simon smatra da se oni u Baltimoru „ne šunjaju po gradskim dvoranama i sličnim mestima“, gde profesionalni novinari saznaju novosti. Simon je povezao gradske novinare s gradskim vatrogascima amaterima, budući da obe kategorije imaju dobre namere, ali u odnosu na profesionalce postižu slab efekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari