Interpol ne može zahtevati ni od jedne države članice da uhapsi pojedince za kojima je raspisana crvena poternica, navodi se u odgovoru Interpola Danasu u vezi sa skandalom oko neprivođenja Agima Čekua, bivšeg lidera Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) u Parizu, protekle nedelje.

Čeku je iz Kolumbije proteran na period od 10 godina, a u četvrtak je otputovao u Francusku, pa u Zagreb. Srbija je za Čekuom raspisala crvenu Interpolovu poternicu još 1999. Njemu se na teret stavlja ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nealbanaca.

U pismu Interpol ističe da su „sve države članice Interpola autonomne“ i da je „odluka o tome da li treba uhapsiti nekog pojedinca ili ne u nadležnosti određene države“.

„U slučaju da policija bilo koje od 187 država članica Interpola podeli informaciju s Generalnim sekretarijatom u Lionu, koja je u vezi s istragom i beguncima, takva informacija ostaje u vlasništvu te države članice. Dakle, Interpol ne daje komentare o određenim slučajevima ili pojedincima, osim u specijalnim prilikama i uz odobrenje države članice o kojoj je reč“, ističe se u pisanom odgovoru Interpola.

Takođe, za sva pitanja o nacionalnim poternicima, koje je raspisala određena država članica, dodaje se, neophodno je stupiti u kontakt direktno s vlastima te države, u ovom slučaju, sa srpskim vlastima.

Kada je rečo crvenoj poternici, u Interpolu kažu da je to jedan od načina na koji oni obaveštavaju sve članice da je sud raspisao poternicu za nekim pojedincem. To su pojedinci, koje traže nacionalni sudovi, ali i Međunarodni tribunal, objašnjavaju u Interpolu.

Kada je rečo hapšenju osoba sa poternice, u Interpolu naglašavaju da njihovi pripadnici ne učestvuju u tome, jer je njihova uloga samo da pomognu nacionalnim policijama da identifikuju ili lociraju begunce, u cilju njihovog hapšenja i isporučivanja.

U odgovoru Danasu navodi se i da mnoge države članice Interpola smatraju da je crvena poternica valjan dokument za privremeno hapšenje, naročito u slučajevima kada su potpisale bilateralni sporazum o izručenju s državom kojoj se upućuje takav zahtev.

U MUP Francuske, u nedavnoj izjavi za naš list, rekli su da slučaj Agima Čekua nije u njihovoj nadležnosti, veću domenu vlade Francuske, kao i da je problem to što nije bila raspisana evropska poternica. U ministarstvu spoljnih poslova Francuske tvrdili su da je Čeku suviše kratko bio na teritoriji te zemlje da bi se primenio nalog za hapšenje.

Po proceduri, francuska policija je morala po poternici da uhapsi Čekua i zadrži, pa makar i na nekoliko minuta, odnosno da ga izvede pred sudiju, koji bi odlučio o daljem postupanju po poternici, odnosno o njenoj valjanosti. Podsetimo i da je Francuskoj Ministarstvo pravde Srbije dostavilo i zahtev za ekstradiciju Čekua, a na snazi je i Interpolova poternica.

Crvena poternica

Crvene poternice raspisuju države članice Interpola u slučajevima kada Nacionalni centralni biro obezbedi sve informacije koje traži Generalni sekretarijat, uključujući i detalje o validnom nalogu za hapšenje koje je izdala određena država. Ukoliko se uputi molba Interpolu da pošalje crvenu poternicu nekoj članici kao odgovor na poternicu koje je raspisala određena država, ta informacija će biti poslata u svih 187 država članica, osim kada postoji drukčije uputstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari