Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je juče da Jemen neće pokleknuti pod bombama i istakao da region treba da radi na nalaženju političkog rešenja za krizu. On je apelovao na Saudijsku Arabiju i njene saveznike da prekinu vazdušne napade na Jemen, pošto su SAD saopštile da neće „sedeti skrštenih ruku dok Teheran destabilizuje region“.

TV obraćanje iranskog predsednika usledilo je nakon optužbi državnog sekretara SAD Džona Kerija i ministra spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdulaha bin Zajeda al Nahjana da se Iran meša u unutrašnje stvari Jemena. Rohani je izjavio da je kampanja koju predvodi Saudijska Arabija „greška“ i upozorio da ona neće uspeti, pozivajući se na primer Sirije i Iraka. „Naučili ste da je to pogrešno. Shvatićete, i to veoma brzo, da i u Jemenu pravite grešku“, poručio je Rohani.

„Velika nacija poput Jemena neće pokleknuti pod bombama. Dođite, hajde da svi razmislimo o okončanju rata. Hajde da razmislimo o prekidu vatre. Hajde da prihvatimo da će budućnost Jemena biti u rukama naroda Jemena i nikog drugog“, naglasio je Rohani.

Koalicija u kojoj su četiri zemlje Persijskog zaliva sa Saudijskom Arabijom na čelu već dve nedelje bombarduje uporišta Hutu pobunjenika, koji su saveznici Irana, nastojeći da ih potisne od Adena, grada na jugu Jemena. Saudijska Arabija je počela vazdušne napade na Jemen 26. marta, nastojeći da spreči napredovanje šiitskih pobunjenika.

SAD i Saudijska Arabija optužuju Iran da naoružava Hute. „Bilo je i očito ima letelica koje dolaze iz Irana. Svake nedelje dolaze letelice iz Irana i mi to beležimo i za to znamo. Potrebno je da Iran shvati da SAD neće stajati po strani dok se region destabilizuje i dok se narod angažuje u otvorenim ratovima preko granica, međunarodnih granica u drugim zemljama“, rekao je Keri.

Koalicija tvrdi da podržava jemenskog predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija u borbi protiv Huta koji su preuzeli veliki deo Jemena i koji navodno nastoje da izvrše državni udar. Najmanje dvadeset pobunjenika je juče ubijeno u južnom Jemenu u akcijama vazdušnih snaga koalicije i u zasedi provladine milicije, saopštili su izvori iz redova vojske. Grad Aden je tri nedelje meta napada Huta, koji već drže pod kontrolom prestonicu Sanu.

U međuvremenu, u Jermen, gde je prema oceni humanitarnih grupa situacija katastrofalna za civile, počela je da stiže humanitarna pomoć.

 

Uslovljavanje sporazuma s Teheranom

Teheran – Iran će potpisati konačnu verziju nuklearnog sporazuma sa šest svetskih sila samo pod uslovom da se istog dana ukinu sve sankcije, koje su mu uvedene zbog spornih nuklearnih aktivnosti, rekao je Rohani. Njegovim izjavama se pridružio i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameneji, koji je naglasio da „nema garancija“ da će biti potpisan konačan nuklearni sporazum. Teheran i svetske sile su prošle nedelje postigle okvirni sporazum u Lozani, s ciljem da se ograniči iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Rok za postizanje konačnog sporazuma ističe 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari