Višemesečni štrajk radnika fabrike za preradu kože Partizan kulminirao je juče ujutro, kad je na ulazu u krug preduzeća došlo do sukoba „kožara“ sa pripadnicima privatnog obezbeđenja.

U koškanju i gušanju na kapiji Partizana povređene su dve radnice, Svetlana Madžužići predsednica fabričkog Sindikata Radolija Vukotić. U bolnicu je kolima Službe hitne pomoći, koja je juče u Partizanu intervenisala u više navrata, prebačen i radnik Mirko Luković, koji je u sukobu sa obezbeđenjem doživeo stres. U Partizanu je juče bilo posla i za policiju koja je, kako saznajemo, podnela prekršajne prijave protiv aktera sukoba na kapiji i u krugu tog preduzeća.

Predsednica Sindikata u Partizanu Radolija Nikolićkaže da su kolege i ona došavši u fabriku, u čijoj upravnoj zgradi štrajkuju većmesecima, na ulazu zatekli petnaestak nepoznatih mladih ljudi, za koje su čuli da su pripadnici privatnog obezbeđenja, koje su angažovali novi vlasnik i poslovodstvo firme.

– Ne znajući o čemu se radi pokušala sam da prođem kroz kapiju, ali su me ti nepoznati momci vratili. Kako je kapija bila poluodškrinuta, pokušala sam da kroz nju prođem ponovo, ali tad je većnastala gužva, u kojoj su mi prignejčeni leva noga i leva ruka. Od povrede sam se onesvestila i ničega se više ne sećam – rekla je za Danas, po izlasku iz biolnice, Radolija Nikolić.

Nastojeći da reši problem u Partizanu, rukovodstvo Kragujevca nedavno je posredovalo u pregovorima izmedju pobunjenih radnika i novih vlasnika firme. U Pregovorima u kojima su učesvovali i nadležni iz inspekcije, pravosuđa, policije, poreske uprave i drugih službi, vlasnici Partizana, Jovan i Aleksandar Alkeksić, ponudili su da za grupu od 60 „prekobrojnih“ kožara uplata doprinosa za penzijskoi invalidsko osiguranje počne odmah, dok bi ostali radnici, i dalje bili angažovani, s time što bi njima doprinosi bili uplaćeni sa zadrškom.

Poručivši da ne veruju Aleksićima, radnici su odbili ovu ponudu i nastavili štrajk. Gazde su angažovale nove radnike, tvrdeći da su to zaposleni u novoformiranoj firmi Partizan promet, što su radnici i sindikalci Partizana osporavali, navodeći da su to „klasični štrajkbreheri, dovedeni iz firme 034“.

Štrajk se nastavlja

Posle incidenta na ulaznoj kapiji, radnici su uspeli da provale ogradu i uđu u fabrički krug, gde su se, ispred upravne zgrade preduzeća, ponovo sukobili sa pripadnicima obezbeđenja. U tom sukobu stradala su stakla na ulaznim vratima u upravnu zgradu firme. Radnici Partizana juče oko podneva poručili su da iz upravne zgrade preduzeća neće izaći sve dok im ne budu ispunjeni zahtevi, a to su isplata zaostalih zarada od 2000. godine do danas i uplata doprinosa za penzijsko – invalidsko osigiuranje od 2004. godine do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari