Filijala Nacionalne službe zapošljavanja (NZS) u Novom Pazaru svake godine realizuje programe aktivnih mera zapošljavanja, koje ne daju željene rezultate i u ovom gradu se beleži blagi porast broja nezaposlenih. Prema poslednjim podacima na evidenciji ove službe nalazi se više od 24 hiljade onih koji traže posao i po tome je ovaj grad mladih, sa stopom nezaposlenosti od 53 odsto, u vrhu republičke lestvice.

Prošle godine preko ovdašnje filijale NZS posao je dobilo nešto više od hiljadu ljudi. U ukupnoj strukturi nezaposlenih, skoro polovinu čine oni koji imaju završeno samo osnovno obrazovanje, slede oni sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti i oko hiljadu ima završen fakultet. Posebno teško do posla dolaze lica sa invaliditetom i romska populacija O problemu ove dve kategorije ljudi na debati „Podrška predstavljanju i promovisanju manjinskih grupa u jugozapadnoj Srbiji“, koju je organizovao naš list uz finansijsku podršku Misije OEBS u Srbiji, govorile su predstavnice Filijale NZS – Svetlana Miletić, savetnica za zapošljavanje osoba sa ivaliditetom i Sabaheta Hajdarpašić, savetnica za rad sa nezaposlenim licima.

Na evidenciji nezaposlenih je 140 lica sa invaliditetom, a njih 92 aktivno traži posao. Prošle godine 43 je je zaposleno i jedan broj je bio uposlen preko javnih radova. U novopazarskoj Filijali NZS ima desetak programa kroz koje pokušava da se reši ovaj problem (subvencije za otvaranje novih radnih mesta, podrška zapošljavanju i samozapošljavanju, javni radovi). I pored toga nalaženje posla za osobe sa invaliditetom ide teško.

– Najviše je onih poslodavaca koji su po zakonu primorani da prime invalidna lica u odnosu na broj zaposlenih, a vrlo malo je onih koji su zainteresovani da te osobe primaju bez zakonske obaveze. Predrasude kod poslodavaca su jake i radije će da plaćaju penale nego da zaposle invalidno lice. To je sa jedne strane. Sa druge strane imamo pojavu da osobe sa invaliditetom odustaju od posla, jer primaju novčanu socijalnu pomoć, objasnila je Svetlana Miletić.

Još veći problemi je zapošljavanje romske populacije. Na evidenciji ih je 137. Sabaheta Hajdarpašić, savetnica za rad sa nezaposlenim licima, istakla je i da je ova kategorija nezaposlenih obuhvaćena aktivnim merama zapošljavanja, ali je veliki problem nizak stepen obrazovanja.

– Nema niko sa završenom srednjom školom, najviše ih je nespismenih ili polupismenih sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem. Pokušali smo da realizujemo program funkcionalnog obrazovanja. Bile su određene dve škole u mestima gde su romska naselja, ali nije uspelo, jer Romi rade sezonske poslove na primorju i u Podgorici. Kad je sezona odlaze svi, naglasila je Hajdarpašićeva i dodala da Romi imaju prioritet u javnim radovima. Primetili su da pripadnici romske populacije imaju „odbojnost prema radu“ i da su najčešći razlozi „udaljenost od mesta rada, većina prima socijalnu novčanu pomoć i na evidenciji nezaposlenih su zbog dobijanja raznih potvrda i uverenja“. Kada su u pitanju Romi, na debati, ukazano je da nezainteresovanost za posao pokazuju Romkinje „koje su u reproduktivnom dobu – ili su trudnice ili imaju malu decu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari