Nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo leskovački kraj u DP „Univerzal“, kolektiv koji se bavi rehabilitacijom i zapošljavanjem invalida rada i invalidne dece, pričinilo je ogromnu štetu, jer je nestao deo krova i voda je prodrla u radne i magacinske prostorije.
– Olujni vetar uništio je kompletnu konstrukciju proizvodnih pogona u površini od 2.

Nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo leskovački kraj u DP „Univerzal“, kolektiv koji se bavi rehabilitacijom i zapošljavanjem invalida rada i invalidne dece, pričinilo je ogromnu štetu, jer je nestao deo krova i voda je prodrla u radne i magacinske prostorije.
– Olujni vetar uništio je kompletnu konstrukciju proizvodnih pogona u površini od 2.400 kvadratnih metara, a sreća je da nije bilo težih posledica jer su invalidi i ostali radnici radili u vreme nepogode. Naše su procene da je naneta šteta od oko tri miliona dinara – kaže Dragoljub Petković, direktor „Univerzala“.

Zaštitne radionice

U Srbiji posao, između ostalog, traži oko 300.000 invalida rada, a u tzv. zaštitnim radionicama angažovano je oko pet hiljada lica. Lane je, na primer, do radnog mesta došlo oko jedan odsto invalida rada, a ni položaj radionica u kojima rade nije zadovoljavajući, jer mnoge jedva opstaju, beleže gubitke i budućnost im je neizvesna.

Proteklih dana kolektiv „Univerzala“ uputio je apel lokalnoj samoupravi i nadležnim organima u Vladi Srbije da im se što pre pruži konkretna materijalna pomoć kako bi posledice nevremena bile otklonjene i radnici zaštićeni.
– Naše preduzeće se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, a najbolji je dokaz da minimalne zarade kasne petnaest meseci – pojašnjava direktor Petković.
Leskovački „Univerzal“ jedina je specijalizovana organizacija na području šest opština Jablaničkog okruga koja se bavi rehabilitacijom i zapošljavanjem invalida rada. Ovde je, u stvari, od 122 radnika čak 70 invalidnih lica, a njihove plate delimično se obezbeđuju iz republičke kase.
– Lane smo uspeli da zaposlimo deset invalida, a u planu je da ove godine do posla dođe osamnaestoro radnika koji imaju umanjenu radnu sposobnost – konstatuje Petković.
Leskovački „Univerzal“ je, prema stavu koji je zauzet u republičkoj vladi, bio primoran da podnese zahtev za promenu svojinskih odnosa, što su i učinili, ali kako podvlači direktor Petković, rukovodstvo kolektiva se uporno zalaže da ostanu državna firma.
– Mi se uspešno razvijamo zahvaljujući zalaganju radnika i rukovodstva, ali i značajnim podsticajnim sredstvima iz republičke kase što nam je, na primer, lane obezbedilo 15 miliona dinara za investicije – podvlači Petković.
„Univerzal“ ima razvijenu poslovnu saradnju sa desetak partnera, ali radi i za druge kupce. Nameravaju da šire asortiman svoje proizvodnje i u tom naumu očekuju podršku nadležnih republičkih institucija. Pre dve godine, „Univerzal“ je zabeležio gubitak od 24 miliona, a prošlogodišnji saldo je bio u minusu nešto više od pet miliona.
– Nažalost, podsticajna sredstva od Nacionalne službe zapošljavanja namenjena invalidima rada ne možemo da koristimo jer smo gubitaši – kaže Petković.
U kolektivu su zadovoljni saradnjom sa državnim institucijama, ali smatraju da bi udeo nadležnih republičkih organa morao da bude mnogo značajniji, naročito u stvaranju uslova za značajnije zapošljavanje invalida koji katkad i po nekoliko godina, pa i deceniju, traže prvi posao.
Leskovački „Univerzal“ je kolektiv koji ima širok asortiman proizvodnje, a najveći deo čine plastična ambalaža i tapaterija. Radnici, bez obzira što im život nije bio naklonjen, marljivo rade. To je i razlog što je „Univerzal“ uspeo kvalitetom proizvodnje da pobedi konkurente i da na vreme isporuči, na primer, potrebnu opremu za novu autobusku stanicu u gradu na Veternici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari