Gusenice, zbog kojih bi moglo da ostane bez hrane više od 350.000 stanovnika Liberije, pustoše sve pred sobom, a dnevno prelaze i do 60 kilometara. Ovi po useve pogubni insekti su većstigli do susedne Gvineje, a prete i Obali Slonovače i Gani, prenele su svetske agencije.

Naučnici su najpre mislili da gusenice, dužine do tri centimetra, pripadaju poznatoj vrsti Spodoptera Frugiperda, ali ispitivanja su pokazala da ta pretpostavka nije tačna. „Još nismo ustanovili šta su“, rekao je liberijski ministar poljoprivrede Kris To i dodao da su uzorci poslati na dodatne analize u Veliku Britaniju. On je upozorio na opasnost od novih talasa najezde gusenica. Predsednica Liberije Elen Džonson Serklif proglasila je 26. januara vanredno stanje zbog najezde ovih insekata. U Africi je inače najčešća i najveća opasnost po useve prekomerno razmnožavanje i migracija skakavaca, a pohodi slični ovim „guseničarskim“ nisu tako retki, ali su uglavnom sa nauporedivo manjom štetom.

Najviše štete na ovom kontinentu nanose insekti koji prenose zarazne bolesti i parazite, poput vaši (tifus), komaraca (malarija, žuta groznica i nilska bolest) i muve ce-ce (bolest spavanja), a neki od njih su i direktna pretnja ljudskom životu zbog otrova koje poseduju – pčele ubice, škorpioni i više vrsta paukova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari