Investicija 270.000 evra 1Ilustracija Foto: Stanisalav Milojković

U Gerontološkom centru u Kragujevcu otvoren je blok za palijativnu negu i zbrinjavanje najtežih bolesnika sa područja grada i okolnih šumadijskih opština koji se nalaze u terminalnom stanju.

U gradnju centra za palijativnu negu uloženo je 253.396 evra iz sredstava Evropske unije, a Vlada Srbije je za adaptaciju prostora dala 115.000 evra. Novootvoreni blok palijativne nege prostire se na oko 500 kvadratnih metara, raspolaže najsavremenijom opremom za smeštaj i negu bolesnika, i može da primi 26 korisnika, odnosno pacijenata.

– Zbrinjavanje osoba koje pate od teških i neizlečivih bolesti i podrška njihovim porodicama su od izuzetnog značaja i zahtevaju inovativne pristupe i usluge u sistemu socijalne zaštite. Ovaj projekat realizovali su Gerontološki centar u Kragujevcu i udruženje „Viktorija“, koji obezbeđuju usluge palijativne nege, privremenog i trajnog zbrinjavanja u centru. Trebalo je 18 meseci da se posao dovede do kraja. EU će i u narednom periodu nastaviti da nam pruža pomoć u ovom segmentu, rekao je prilikom otvaranja centra za palijativnu negu u Kragujevcu pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Saša Trandafilović.

– Za nas u EU je solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti, dok je poštovanje ljudskih prava jedan od važnih delova evropskih integracija. Podržavaćemo i dalje ovakve inicijative, ne samo kako bi Srbiju približili EU, već kako bi i građani osetili konkretnu korist od procesa evropskih integracija, istakao je u kragujevačkom Gerontološkom centru šef Sektora EUDEL Nikolas Bizel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari