Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović i predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović položili su kamen temeljac za malu hidroelektranu „Crkvine“ na reci Bistrici, označavajući tako i početak radova na izgradnji i HE „Rečica“ nekoliko kilometara nizvodno, koje gradi kragujevačka firma „WW Energy“, a finansira Erste Banka.


– Srbija nema dovoljno struje, teško je u uslovima ekonomske krize pokrenuti proizvodnju električne energije i zato će Ministarstvo energetike pružati podršku svim investitorima zainteresovanim da ulažu u ovu oblast. Prioritet resornog ministarstva biće podizanje energetske efikasnosti i iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije. Uskoro počinjemo i prikupljanje saglasnosti i papira neophodnih za dozvole kako bi olakšali posao potencijalnim ulagačima, istakla je ministarka Zorana Mihajlović, najavljujući da resorno ministarstvo počinje i postupak revizije energetskih dozvola i pojednostavljenje uslova za njihovo dobijanje. Prema njenim tvrdnjama, u proteklih šest godina u Srbiji je izdato više od 100 energetskih dozvola i više od 200 saglasnosti za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ukupne snage od preko 300 megavata, ali, da je od tog broja realizovano manje od deset odsto projekata.

Predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović zahvalio se, tom prilikom, investitorima na odluci da deo svog kapitala ulože u zlatarski kraj, kao i predstavnicima Vlade Republike Srbije na razumevanju i podršci. „Izgradnja dve male hidroelektrane je prva značajnija investicija u našoj opštini i pozitivan signal za sve potencijalne ulagače, kojima šaljemo poruku da su dobrodošli na ove prostore i da će od lokalne samouprave dobiti svu potrebnu pomoć i podršku“, istakao je predsednik Paunović .

Hidroelektrana „Crkvine“ , snage od oko 960 kilovat časova i HE „Rečica“, instalisanog kapaciteta od 1.400 kilovat časova, godišnje će proizvoditi oko 11 miliona kilovat sati električne energije i to uglavnom u zimsko-prolećnom periodu. U izgradnju ova dva značajna projekta kragujevačka firma „WW Energy“ investiraće oko 3,25 miliona evra , zahvaljujući finansijskoj „injekciji“ Erste banke a.d. Novi Sad, koja je u prethodnih nekoliko godina uložila oko 12, 5 miliona evra u izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, ukupne snage od osam megavati.

– Planirano je da građevinski radovi budu završeni do sredine januara , elektrane bi u pogon bile puštene u vreme velikih prolećnih voda , a na elektro- mrežu Srbije priključene početkom marta 2013. One će moći da snabdevaju oko dve i po hiljade domaćinstava, kazao je Bojan Milovanović, vlasnik kragujevačke firme koja gradi male hidroelektrane na reci Bistrici.

Protest vodeničara

Svečanost polaganja kamena temeljca na reci Bistrici u istoimenom novovaroškom selu na kratko je prekinuta negodovanjem poslednjeg vodeničara na ovoj reci Dragomira Krdžavca (87), koji se, mimo protokola, požalio ministarki Zorani Mihajlović.

– Centrala će pokupiti svu vodu vodenice jer je brana iznad jaza, te će mi vodeničko kamenje ostati na suvom. Niko neće da mi kaže istinu, svi me zaobilaze. Ako bude trebalo i srušiću je, neka mi plate, iako sam je već ostavio u amanet sinu i unuku, negodovao je bistrički starina Dragomir, koga su umirivali ministarka i investitori. Prema tvrdnji direktora graditeljske firme Bojana Milovanovića, pridržavaće se propisa koji jasno kažu ništa ne može biti uskraćeno starim korisnicima, pa će se na vodozahvatu HE Crkvine ispuštati biološki minimum. Predviđeno je i da centrala radi kada su velike vode, a protok u cevima limitiran na dva kubika u sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari