Na Dan opštine Svilajnac, 29. jun, nakon svečane sednice Skupštine opštine, u prisustvu 1.500 ljudi, u tom gradu, u ponedeljak otvoren je Prirodnjački centar Srbije. Na otvaranju je naglašeno da je Prirodnjački centar jedinstvena naučno-obrazovna institucija u Srbiji i u ovom delu Evrope, koja će kroz spoj nauke, obrazovanja i turizma raditi na popularizaciji prirodnih nauka i promociji naučnog turizma.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Otvaranje Prirodnjačkog centra za Svilajnčane i Svilajnac predstavlja jedan od najznačajnijih događaja i najsvečanijih trenutaka u poslednjih nekoliko decenija. Svega ovog ne bi bilo bez podrške onih koji su verovali u ovaj projekat, stručne javnosti, Prirodnjačkog muzeja, Rudarsko-geološkog fakulteta, volontera. Opština Svilajnac neće stati na ovom projektu koji je preživeo tri vlade i četiri ministra prosvete. Znači da je dobar kada se ni jednog trenutka nije doveo u pitanje – istakao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naglasio je da je suština otvaranja Prirodnjačkog centra želja da se bolje razume i promoviše nauka.

– Potrebno je da ljudi, bez obzira čime se bave, ponekad pažnju poklone i nauci, što se retko događa. U medijima nema mnogo nauke, u kući ne pričamo mnogo o tome. Onda treba iskoristiti priliku da kada dođemo u jedan ovakav centar, da tih sat i po posvetimo tim temama. Ovi eksponati nam neće dati da pričamo o bilo čemu drugom osim o ovim davno prošlim vremenima – rekao je Verbić.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da je Prirodnjački centar na vrhunskom nivou.

– Ovo je treći put da dolazim u Svilajnac i svaki put ovi ljudi urade nešto novo i veliko. Prirodnjački centar je svetski objekat i sve je urađeno na najvišem nivou – izjavio je Davenport.

Među brojnim gostima na svečanosti u Svilajncu bio je i Andreas Beikos, šef Kancelarije Evropske investicione banke za zapadni Balkan, a u umetničkom delu programa učestvovali su Leontina i hor “Čarolija”, Čudesno, Una saga Serbica, Dečja filharmonija, Omladinsko pozorište Dadov, glumci, žongleri, animatori uz niz specijalnih efekata, rasvete, muzike.

Prirodnjački centar je počeo da se gradi u junu 2011. godine, a investicija je vredna 6,3 miliona evra, od čega je EIB obezbedila 6,1 milion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari