Najveći sremski grad će uskoro dobiti dom za stare. Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, opština Sremska Mitovica i sremskomitrovački Centar za socijalni rad Sava potpisali su trojni sporazum o izgradnji doma za stara lica u ovdašnjem naselju Kamenjar, saopštio je na konferenciji za novinare zamenik predsednika opštine Sremska Mitrovica Vasilije Radosavljević.

Najveći sremski grad će uskoro dobiti dom za stare. Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, opština Sremska Mitovica i sremskomitrovački Centar za socijalni rad Sava potpisali su trojni sporazum o izgradnji doma za stara lica u ovdašnjem naselju Kamenjar, saopštio je na konferenciji za novinare zamenik predsednika opštine Sremska Mitrovica Vasilije Radosavljević. On kaže da će budući starački dom u Mitrovici sa 1.500 kvadratnih metara korisnog prostora, imati kapacitet od 50 kreveta, dok bi u drugoj fazi bio izgrađen aneks sa tridesetak ležaja predviđenih za korisnike dnevnog boravka.
– Ukupna vrednost investicije je 75 miliona dinara, od čega će 44 miliona dinara obezbediti resorno ministarstvo, a ostatak iz donacija i sredstava opštinskog budžeta tokom ove i naredne godine. Trenutno se u Direkciji za izgradnju grada radi projektna dokumentacija koja je u završnoj fazi. Kako očekujemo, dom za stare biće izgrađen tokom ove godine, tako da će prve stanare dobiti već naredne godine – rekao je Radosavljević.
Inače, na nivou Srbije predviđena je izgradnja novih domova za stare u dvadeset gradova, a u ovoj fazi Sremska Mitrovica je jedini vojvođanski grad koji već ima potpisane projekte o izgradnji. Pored Mitrovice, ove godine će početi izgradnja ovakvih domova i u Bosilegradu, Užicu, Prijepolju i Čačku. U Srbiji je oko 16 odsto stanovnika starije od 65 godina, a za smeštaj starijih osoba i penzionera zvanično postoji 38 državnih ustanova u kojima boravi oko deset hiljada ljudi. Uz podatak da iz najvećeg sremskog grada godišnje ovakve usluge traži više od sto lica koja se zbrinjavaju u drugim mestima, kao i da su istraživanja pokazala da je 29 odsto stanovništva starija populacija, nameće se zaključak da je izgradnja doma preka potreba ovog kraja.
– Izgradnja doma za stare je odavno potreba ovog grada. Čak su pre nekoliko godina penzioneri i brojni stariji ljudi pisali peticije da se u Mitrovici izgradi starački dom. Bilo je ideja da se napušteni hotel u Ležimiru pretvori u ovakvu ustanovu, ali se od toga odustalo jer bi zbog udaljenosti od grada to bilo neracionalno ulaganje. Sada je naš projekat ušao u program Nacionalnog investicionog plana i već naredne godine dom će početi s radom – kaže Snežana Stanisavljević, direktorka Centra za socijalni rad.
Kako je navedeno, cene smeštaja u domu biće po jedinstvenom cenovniku za celu Srbiju i sada se kreću oko 20.000 dinara po osobi, s tim što se mesečno usklađuju. Ko ima imovinu i prihode učestvuje u troškovima, dok licima bez dovoljnih primanja država dotira deo troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari