Ponovo raskopani delovi centra Zrenjanina, ovoga puta zbog vrelovoda, ne raduju građane jer su takvi radovi česti. Ipak, nadležni u JP Gradska toplana uveravaju da je ovoga puta reč o obimnoj rekonstrukciji kakva nije rađena poslednjih 30 godina, a koja će obezbediti manje gubitke na vrelovodnoj mreži, a time i uštede.


– Grad Zrenjanin je sa Gradskom toplanom u programu KfW i od 2012. godine se ušlo u kompletnu rekonstrukciju magistralnog vrelovoda. Ukupna vrednost radova iznosi oko sedam miliona evra. Želimo da obezbedimo kvalitetno grejanje, a sa rekonstrukcijom vrelovoda ćemo smanjiti gubitke u mreži i na taj način omogućiti i jeftinije grejanje, što i jeste osnova ovih radova – kaže Saša Santovac, zamenik zrenjaninskog gradonačelnika.

On navodi da će Grad Zrenjanin, shodno sadašnjim promenama nastalim u cenama gasa, ukoliko one ostanu na tom nivou, smanjiti cene grejanja za 15 odsto i omogućiti građanima jeftinije grejanje u odnosu na prethodne sezone. Kako objašnjavaju nadležni u zrenjaninskoj toplani, radovi u ulicama Carice Milice i vojvode Petra Bojovića treba da budu završeni do 20. jula.

– Nakon toga, selimo se na Bagljaš, gde će se raditi prelaz preko pruge i još dve deonice u tom naselju. Time ćemo imati rekonstruisan ceo Bagljaš i imaćemo novu i mnogo efikasniju mrežu. Svi ovi radovi koji se izvode u sklopu KfW, rade se kako bismo imali male gubitke, da građani plaćaju ono što potroše kroz tarifni sistem, u skladu sa time izaći će i nova uredba vlade po kojoj će se određivati cena daljinskog grejanja za sve gradove – objašnjava Aleksandar Starčević, direktor JP Gradska toplana.

Trenutno je zbog radova na magistralnom vrelovodu zatvorena ulica Vojvode Petra Bojovića i to u delu od ulice Carice Milice do ulice Save Tekelije. Reč je o rekonstrukciji trase od 800 metara, od zgrade Hitne pomoći, odnosno ulice Narodne omladine do ulice Vojvode Petra Bojovića, a radove izvodi konzorcijum „Strabag“A.G. iz Austrije i „Logstor“ S.R.L iz Rumunije, sa podizvođačima. Nastavak radova biće u naselju Bagljaš, a sve će biti gotovo pre početka grejne sezone, oko 15. septembra. Nadležni su obećali da će raskopanu Plankovu baštu i park kod Kulturnog centra vratiti u prvobitno stanje, nakon što završe rekonstrukciju vrelovoda.

Bez masovnih isključenja sa mreže

Iako negoduju zbog visokih računa za daljinsko grejanje, koji se plaćaju cele godine, Zrenjaninci se ipak ne isključuju masovno sa mreže. Prema rečima Aleksandra Starčevića, direktora preduzeća Gradska toplana, do sada je 14 građana iz zgrada kolektivnog stanovanja raskinulo ugovore o snabdevanju toplotnom energijom. Bilo je i korisnika iz objekata individualnog stanovanja, a takav zahtev uputila je i jedna zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari