Opština Kučevo spada u red manjih i nerazvijenih opština u Srbiji. Period tranzicije, posebno je uticao na ovu opštinu, gde danas od privrednih subjekata, skoro da niko i ne posluje. Pored teške privredne situacije, Kučevo je bilo opterećeno i političkim neslaganjima, pokušajima dodeljivanja odborničkih mandata, nakon podela u Srpskoj radikalnoj stranci.


Na vlasti u Kučevu nalazi se kaolicija, koju čine Srpska napredna stranka, Pokret socijalista i Vlaška demokratska stranka. Zoran Milekić, predsednik Opštine, i pored svih dešavanja, tvrdi koja su zadesila Kučevo, sigurno, na čelu čvrste koalicije, obavlja tu funkciju u interesu građana. O situaciji u toj opštini, njenim razvojnim potencijalima i planovima razgovarali smo sa Zoranom Milekićem, predsednikom Kučeva.

Ovo je teška godina za sve opštine u Srbiji. Kakva je situacija u Opštini Kučevo, imajući u vidu da ona spada u red nerazvijenih opština?

– Opština Kučevo je trenutno u vrlo nezavidnom položaju. Prethodna. godina bila je vrlo teška za Opštinu Kučevo. Tada smo iz opštinskog budžeta isplatili 50 miliona dinara na ime pravosnažnih presuda, za povraćaj zemljišta po raznoraznim osnovima. Sticajem okolnosti je stiglo sadašnju vlast, da te dugove isplati. Samim tim, pošto je 50 miliona, četvrtina opštinskog budžeta, Opština Kučevo nije mogla da radi ništa posebno, infrastrukturno, u toj godini, a kako su se dugovi prelili i u 2009. godinu, mi i dan danas vraćamo dugove, koji su nam ostali za neplaćenu električnu energiju, za prevoz đaka i za sve druge stvari koje se plaćaju iz opštinskog budžeta. Smatramo da ćemo do kraja 2009. godine i u samom početku 2010. godine, da izađemo iz te blokade računa opštinskog budžeta, i da ćemo od polovine 2010. godine imati stabilniju situaciji od ove u kojoj se sada trenutno nalazimo. Takođe, ove godine, smatramo da transferna sredstva, koja su skinuta opštinama, da su nepravilno skinuta i nerazvijenim opštinama. Mi smo, ispred nerazvijenih opština učestvovali na sastancima, gde nam je sada od tih nekih sredstava koja su nam skinuta za 2009. godinu, a to je nekih 22 miliona, odlukom Vlade vraćeno dva miliona. To je deseti deo onoga što smo odlukom Vlade, kao i sve opštine, morali da podnesemo kao teret krize.

Situacija u privredi je nezavidna. Koji su to potencijali koji bi u narednom periodu mogli da donose boljitak građanima u Kučevu?

– Do 2000. godine privreda Kučeva se oslanjala na četiri društvena preduzeća. Ta društvena preduzeća su bila Šumarsko industrijski kombinat – ŠIK, Industrija kreča i kamena „Veljko Dugošević“, Trgovinsko preduzeće „Zvižd“ i Ugostiteljsko preduzeće „Partizan“. Sve četiri firme su prodate. ŠIK je tek ovih dana, posle više aukcija prodat na tenderu, a Industrija kreča i kamena „Veljko Dugošević“, je prodata kao privezak uz ključeve, zajedno sa Sartidom. U to vreme Industrija kreča i kamena je imala 500 radnika, sada posle prodaje i otpuštanja radnika, rade samo 50 radnika. U ŠIK-u, koji je zapošljavao 500 radnika, trenutno ne radi ni jedan. U Ugostiteljskom preduzeću „Partizan“, od 200 radnika, sada radi samo 20. U Trgovinskom preduzeću „Zvižd“, od 300 radnika, sada radi, možda, samo desetak. Smatramo da je ta neuspela privatizacija, koja je zadesila celu Srbiju, pa tako u Kučevo, dovela do toga da je u jednom momentu 1500 radnika ostalo bez posla, životne egzistencije i bukvalno na ulici. Samom prodajom ŠIK-a, smatramo da će, ovi novi investitori, da pokrenu proizvodnju do Nove godine.

Velika šansa u turizmu

Da li je jedna od potencijalnih šansi i turizam?

– U svakom slučaju jeste. Mi smo sopstvenim sredstvima, za šta smo pohvaljeni od strane ministarstva za turizam, izgradili i završili sve potrebno oko pećine „Ravništarke“. Još od 1981. godine otvorena je pećina „Ceremošnja“, a sada je u funkciji, od pre dve godine, i pećina „Ravništarka“. Pored same pećine izgradili smo jedan prelep info centar, koji će posetiocima biti na usluzi. Te dve pećine su dostupne i otvorene, a pored njih imamo još dve pećine koje se nalaze na teritoriji opštine Kučevo. Smatramo da ćemo u narednih nekoliko godina i njih da koristimo. Pored „Kraku lu Jordana“, rimskog nalazišta u Brodici, vile kralja Aleksandra, koja se nalazi u Neresnici, četiri pećine i potajnice, koja je jedna od četiri u Srbiji, Kučevo ima turistikog potencijala.

Kako vi vidite budućnost Kučeva, u kom pravcu se treba razvijati opština?

– U razgovoru sa generalnim direktorom USS Steal-a, koji smo obavili pre tri meseca, dobili smo uveravanja, da će u momentu prolaska gasifikacije i gasa kroz Kučevo, biti pokrenuta i proizvonja u pogonima bivše Industrije kreča i kamena „Veljko Dugošević“. Samim tim smatramo da će peći koje su sada ugašene, da prorade i da se i tu zaposli bar jedno 300 radnika, uz ŠIK, gde će biti pokrenuta proizvodnja. Kučevu uz turizam i neće biti posebno potrebno nekih novih firmi, mada mi ne bežimo od investitora koji žele da ulažu u Kučevo. Kučevo se nalazi na obroncima Homoljskih planina, bogato je drvnom masom, sirovinom za proizvodnju kreča, tako da te dve firme kada se stave u funkciju i kada prorade mogu da zaposle oko 600, 700 radnika, koji su sada trenutno bez posla, što će biti veliki uspeh za Opštinu, a i za privredu Srbije uopšte.

Tema gasifikacije, bila je i tema na poslednjem sastanku Saveta braničevskog okruga. Dokle se tu stiglo sa gasifikacijom i kakva je uopšte saradnja sa okrugom?

– Saradnja je korektna u smislu da smo svi potpisnici tog sporazuma sa Gas investom, koji je trenutno pod proverom. Dogovor je bio na savetu okruga da se sve opštine okruga upravljaju prema Požarevcu. Kada Požarevac bude potpisao ugovor, sve opštine u okruženju ispratiće to i sklopiće ugovor sa budućim investitorom oko gasifikacije.

Sa načelnikom odlično

Kakva je vaša saradnja sa načelnikom Braničevskog upravnog okrug,a Goranom Petrovićem?

– Po mom mišljenju imamo fantastičnu saradnju sa Goranom Petrovićem, što se tiče Braničevskog okruga. On kao načelnik okruga jedanput mesečno zakazuje sastanke, gde rešavamo probleme u okviru okruga. Sastanci se održavaju po opštinama, a na redu za sledeći sastanak je opština Kučevo, gde smo mi domaćini. Moj lični odnos sa Goranom Petrovićem je vrlo korektan. Naša saradnja i sa bivšim i sadašnjim načelnikom okruga je bila dobra.

Nedavno je predsednik Okružnog odbora SRS, Saša Valjarević, ponovo pokrenu temu spornih mandata u SO Kučevo. Da li je tu postoji nečeg spornog?

– Mogu da kažem da Saša Valjarević vodi totalno naopaku politiku, a pri tome se ne obazirući na pravosnažne presude, gde je Okružni sud u Požarevcu, jasno, svojim presudama u predmetu UŽ br. 10/09, naložio Izbornoj komisiji da su potrvrđeni mandati sa liste Srpske radikalne stranke. Saša Valjarević je svojim dopisom Izbornoj komisiji, hteo da mandate preda Demokratskoj stranci. Što je začuđujuće, obzirom da on stalno kritikuje DS u Požarevcu, ali mislim da je to jedna lažna slika i da hoće da prevari svoje birače i partijske kolege. Primer je opština Kučevo, gde je 15 mandata Srpske radikalne stranke hteo da preda Demokratskoj stranci. Ponavljam, odlukom Okružnog suda, mandati su dodeljeni nama i tu je čista situacija, a ovo što Valjarević sada iznosi, je u cilju da bi stvorio konfuziju kod birača i sebe stavio u prvi plan, pri tome favorizujući Draganu Kocić, koja je i sama 2008. u oktobru mesecu, ulestvovala kao delegat na osnivačkom kongresu Srpske napredne stranke. Ona je tada glasala za Statut stranke, za Tomislava Nikolića kao predsednika i za himnu Srpske napredne stranke. Šta je nju opredelilo da se posle tog osnivačkog kongresa ponovo vrati u SRS, to ona sama zna.

Krajem prethodne godine Demokratska stranka je ukazival da će doći do promene vlasti u Kučevu, da su vam dani odbrojani, ali do toga nije došlo.

– Po principu „šta je babi milio to joj se i snilo“, Demokratska stranka i SPS su želeli da preuzmu vlast u Opštini Kučevo na sve moguće načine. Raznim pritiscima, raspuštanjem Opštinskog odbora PUPS-a, raspuštanjem Opštinskog odbora SPS-a, raspuštanjem Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, na sve moguće načine su pokušali da naprave koaliciju sa SPS-om, da Srpska napredna stranka ne bude na vlasti u Opštini Kučevo. Međutim, nisu uspeli u tome i posle godinu dana u SO Kučevo na vlasti je jedna stabilna koalcijija koju čine Srpska napredna stranka, Pokret socijalista i Vlaška demokratska stranka. Mogu da napomenem da smo 12. novembra imali sednicu Skupštine na kojoj smo usvojili Budžet za 2010. godinu i mogu da kažem da će ova koalcija, kako stvari sada stoje, da bude ceo mandat na vlasti u Kučevu.

Loše i dobre vesti

U Skupštini Srbije, kao poslanik iz Kučeva, nalazi se i Radoslav Milovanović, ispred Demokratske stranke. Iako dolazite iz različitih stranaka, da li postoji nekakva saradnja zarad opšteg napretka Kučeva?

– Saradnja sa tim poslanikom u opštini Kučevo uopšte ne postoji. Ne samo što ne pomaže Kučevu, na tim višim nivoima, u više slučajeva nam je odmogao. Primer je i tender na kome je prodat ŠIK, gde se on lično stavio na drugu stranu u odnosu na ljude kojni su kupili ŠIK. Njegova pomoć, koja bi bila značajna za opštinu Kučevo ne postoji. On ničim ne pokazuje da može da nam pomogne, kao koaliciji na vlasti, jer smatra da smo mi druga strana u njegovom razmišljanju i u tom kontekstu on radi samo protiv opštine Kučevo. Činjenica da je tako, jeste i to da on šalje razne inspekcije, poreske policije, finansijske policije, da kontrolišu budžet Opštine Kučevo, gde nam direktno u nekim stvarima odmaže, a ne pomaže, kako bi Opština Kučevo izašla iz krize. U odeljenju za budžet i finansije nisu pronašli ništa protivzakonito.

Da li ste konkurisali projektima kod Ministarstva za nacionalni investicioni plan, za sledeću godinu?

– Opština Kučevo je ove godine za 2010. godinu priložila preko 30 projekata. Kako je NIP od nas tražio da se od tih 30 projekata opredelimo za samo pet najkvalitetnijih, koji će verovatno biti odobreni, mi smo na Opštinskom veću, doneli odluku i izabrali pet za koje smo konkurisali. Smatramo da će sredstva koja su namenjena, biti realizovana u 2010. godini. Najavljeno je da ćemo dobiti nekih 57 miliona dinara. Mi smo se opredelili za mnogo važne projekte koji se odnose na putnu infrastrukturu i važne investicije u opštini Kučevo.

Vi ste i uspešan privrednik, kako usklađujete obaveze?

– U privatnoj firmi koju sam vodio 20 godina, na početku mog mandata, firma je prevedena na mog brata, ali to ne znači da se ja posle radnog vremena ne angažujem u privatnoj firmi. Upravo, jer, mandat je jedno, on dođe i prođe, a firma koja mi je ostvarivala neke rezultate, mora i dalje da postoji. Jeste da je taj posao u privatnoj firmi, preuzimanjem funkcije predsednika Opštine, smanjen za preko 50 posto, ali firma i dalje opstaje i radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari