Tokom 2010. godine Poljoprivredna škola je sa pet projekata konkurisala kod budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca, od kojih su odobrena tri u ukupnoj vrednosti od 575.000 dinara. Upravnik ekonomije Poljoprivredne škole Slobodan Stojićević je, tim povodom, izjavio: – Uradili smo tehničku dokumentaciju za sprovođenje sistema daljinskog grejanja, odnosno glavni projekat adaptacije i sanacije instalacije centralnog grejanja za deo ekonomije.

Taj deo ekonomije obuhvata plastenik, mini pekaru, kancelariju magacina, mašinsku radionicu i novu veterinarsku ambulantu, čime ćemo smanjiti utrošak nekih drugih vrsta energije, poput električne energije i čvrstog goriva. Fond za zaštitu životne sredine nam je u 2010.godini odobrio izradu tehničke dokumentacije i mi smo sa tom tehničkom dokumentacijom konkurisali za 2011. godinu i očekujemo da ćemo ovaj projekat realizovati tokom ove godine.

Prethodne godine uradili smo i dva projekta koji su vezani za ozelenjavanje školskog dvorišta i prostor oko Doma učenika na Tulbi. Za uređenje školskog dvorišta dobili smo 147.000 dinara, a konkretno radi se o sađenju novih biljaka u školskom parku gde smo posadili oko 250 sadnica ruža kao i sadnice zimzelenog i četinarskog drveća. Staro drveće smo delimično obnovili, u saradnji sa profesorkom hortikulture Draganom Milošević, na čiji zahtev smo konkurisali i dobili sredstva. Na Tulbi je, takođe, uređeno dvorište u saradnji sa preduzećem „Rekultivacija i ozelenjavanje“ iz Kostolca.

Poljoprivredna škola ima oko 700 metara kvadratnih pod plastenicima, a ideja je da se u prvom navratu bar jedan plastenik priključi na toplovod, a potom bi se u njemu gajila neka od povrtarskih kultura, najverovatnije paradajz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari