Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije posetio je prošlog petka novovarošku opštinu i sa čelnicima lokalne samouprave razgovarao o budućima vidovima saradnje.

Ministar Ugljanin je tom prilikom održao radni sastanak sa predstavnicima vlasti, opštinske administracije, javnih preduzeća, školstva, sudstva, tužilaštva, policije i kulture, u cilju dogovora o budućim pravcima zajedničkog rada na održivom razvoju ovog izrazito migracionog područja i uspostavljanju mehanizama za smanjenje siromaštva i podsticaj zapošljavanja.

– Zajednički cilj nam je da u narednih nekoliko godina u ovom delu Srbije postavimo stvari na svoje mesto i unapredimo život u sredinama u kojima živimo. To ćemo učiniti pre svega ako stvorimo stimulativni ambijent za strana ulaganja i investicije, koji podrazumevaju izgradnju kompletne infrastrukture, pozitivno zakonodavstvo i fleksibilniju poresku politiku – rekao je Sulejman Ugljanin i istakao da će Ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve da zlatarskom kraju omogući značajniji pristup razvojnim fondovima Republike, ali i međunarodnih organizacija. Ministar je ukazao na značaj ravnomernog regionalnog razvoja, koji pored rešenosti države da radi na rešavanju ovog problema, podrazumeva i inicijativu lokalnih samouprava da nametnu projekte definisane kao prioritetne u svojim strategijama razvoja.

– Zato je naše ministarstvo predložilo da se i u vašoj opštini otvori posebna kancelarija, u kojoj će optimalno troje zaposlenih biti angažovano za kontakte sa resornim ministarstvima i ubrzavanje procesa izrade projektne dokumentacije, bez koje nema ni para ni investicija. Prema istraživanju službi ovog ministarstva, tokom prošle godine oko 60 odsto sredstava iz različitih fondova Republike Srbije nije iskorišćeno jer opštine nisu imale spremne projekte – kazao je Ugljanin. Predsednik opštine Nova Varoš Slaviša Purić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj deo Jugozapadne Srbije konačno dobio ministra iz ovih krajeva koji će se založiti da lokalni i regionalni projekti budu značajnije zastupljeni pri raspodeli sredstava iz budžeta, kao i da u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje ovdašnje lokalne samouprave i Ministarstva koje predvodi Ugljanin. Ministar Ugljanin je obišao i Prijepolje i Priboj, gde se u razgovoru sa poslovodstvom FAP upoznao sa mogućnostima pronalaženja strateškog partnera za ovaj nekadašnji gigant u domaćoj automobilskoj industriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari