Na sednici Skupštine grada Požarevca održanoj u petak, 27. marta, odbornici su doneli odluke o rebalansu budžeta grada za 2015. godinu, kao i o izmenama programa poslovanja gradskih javnih preduzeća i ustanova. Rebalans je doneo povećanje sredstava u iznosu od oko 1,86 milijardi dinara, koje će uglavnom biti usmerene na nove investicije komunalne infrastrukture – vodovodne i toplifikacione mreže. Za javno preduzeće Vodovod i kanalizacija opredeljeno je oko 150 miliona dinara. Kako će se ta sredstva trošiti u JP „Vodovod i kanalizacija“, kao i drugim pitanjima vezanim za rad ovog najvećeg javnog preduzeća u Požarevcu, razgovarali smo sa direktorom Sašom Valjarevićem.

*Dobili ste dobar deo novca rebalansom gradskog budžeta, kako će se ta sredstva utrošiti i koji su najveći poslovi koje će Vodovod raditi u ovoj godini?

– To su poslovi iz oblasti rekonstrukcije mreže: Karađorđeva u Kostolcu (oko 2.000 m), Koste Abraševića u Požarevcu (oko 600 m), Moše Pijade u Požarevcu (oko 800 m), Vinogradska u Požarevcu (oko 600 m) i Slobodarska u Požarevcu (oko 500 m). Od investicionih poslova tu su izgradnja nekoliko crpnih stanica u Kostolcu, izgradnja jedne u krugu gradske bolnice. Investiraćemo i u održavanja postojećeg sistema tako što ćemo nabaviti pumpe za glavnu gradsku crpnu stanicu, pumpe za vodosnabdevanje, elektro opremu za objekat na prvoj i drugoj visinskoj zoni… Izradićemo projektno tehničke dokumentacije: glavni projekat izvorišta Ključ, glavni projekat izvorišta Lovac sa svim pratećim studijama, glavni projekat postrojenja reverske osmoze na izvorištu Meminac, projekti rekonstrukcije AC mreža u Požarevcu i Kostolcu, glavni projekat rekonstrukcije CS3 u Požarevcu… Nastavićemo rad na projektu detekcije gubitaka, zoniranje grada i GIS, sa otkrivanjem najbitnijih gubitaka, kao nastavak rada na projektu daljinskog očitavanja vodomera i mnogo projekata iz oblasti redovnog održavanja i planiranja.

*Koliko ima zaposlenih u Vodovodu, koliko za stalno i koliko na određeno?

– Stalno zaposlenih ima 231, dok je jedan na određeno. Kod nas rade i 22 radnika na privremenim poslovima.

*Kolika je prosečna zarada?

– Naša prosečna zarada iznosi 40.298 dinara neto.

*Koliko je do sada ugrađeno vodomera za očitavanje na daljinu i gde, i koliko i gde će se ubuduće ugraditi, koja je cena, kako se plaća?

– Do sada je ugrađeno oko 9.000 vodomera sa mehanizmom za daljinsko očitavanje, mesta ugradnje su Zabela, Burjan, po gradu i Busije, a cena je ista po važećoj javnoj nabavci.

*Dokle se stiglo sa zamenom azbestnih vodovodnih cevi u gradu?

– Prošle godine promenili smo oko 3.000 metara, ove se planira još, oko 5.000 metara.

*Da li šljunkare ugrožavaju izvorište Ključ i šta tu može da se preduzme?

– Evidentno je da je bagerovanje šljunka u poslednjih 30 godina iz rečnog korita reke Velike Morave snizilo nivo reke za oko četiri metara kod moravskog mosta. Studija o proceni uticaja ovih radnji je u izradi i ona će dati konačne odgovore na ovo pitanje.

*Kada će sva domaćinstva u selima oko Ključa (Lučica, Poljana, Prugovo) biti priključena na kanalizaciju, kako bi se u njima isključile iz upotrebe septičke jame?

– Trenutno se gradi primarni vod sa pripadajućim CS ka ovim naseljima. Planira se izgradnja sekundarne mreže u Lučici u toku 2015. i 2016. godine. Ostala dva naselja će se realizovati po planu Direkcije za izgradnju grada.

*Dokle se stiglo sa gradnjom kišnih i fekalnih kolektora u gradu?

– Oko 80 odsto grada je pokriveno fekalnom kanalizacijom, dok je svega oko 20 odsto pokriveno atmosferskom kanalizacijom. Ovo su izuzetno skupi objekti i nije ih moguće realizovati velikom brzinom.

*Da li su prošle godine otkriveni nelegalno priključeni na mrežu i koliko?

– Projektom detekcije gubitaka i smanjenja potrošnje vode definisani su svi potrošači, tako da nam je od 2011. godine poznat ID svakog potrošača. Nelegalni priključci su svedeni na minimum, ali ih svakako ima, sa čime se svakodnevno borimo.

*Da li je prošle godine bilo, i koliko, krađa poklopaca od šahtova, i da li su počinioci otkriveni?

– Ovo je evidentan problem svih gradova. Naravno da ih je bilo i to oko 100 komada i to je podatak koji je nama poznat, a uhvaćena su samo dva počinioca sa ukupno pet poklopaca. Svi nestanci ovih armaturnih elemenata se prijavljuju SUP-u.

Fabrika vode čeka dozvole

* Kada će da počne sa radom fabrika vode u Drmnu i šta se sad čeka? – PPV Drmno je operativno, ali ne poseduje sanitarnu saglasnost i vodnu dozvolu koju pribavlja investitor PD „TE-KO“. Tek nakon dobijanja ovih saglasnosti i dozvola moguće je priključiti ovaj objekat u sistem vodosnabdevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari