Stalno angažovanje i sopstvenih sredstava za investicije nije karakteristično za javna preduzeća ali se upravo time odlikuje Komunalno javno preduzeće „Izvor“ iz Petrovca na Mlavi osnovano je 1980. godine.

Tokom 35 godina rada, ova firma neprekidno se razvijala šireći pritom kako delokrug svog poslovanja kao i broj zaposlenih a danas, KJP broji 91 radnika. Pored održavanja komunalne higijene u Petrovcu i okolnim mestima: Velikom Popovcu, Dobrnju, Vošanovcu i Oreškovici, preduzeće brine i o vodosnabdevanju samog grada i mesnih zajednica: Šetonje, Veliko Laole i Ćovdin.

Direktor petrovačkog Komunalnog javnog preduzeća Ivan Vlajić kaže da se ova firma bavi i isporukom toplotne energije. Njome se snabdevaju sve institucije u gradu (obrazovne ustanove, vrtić, bolnica, opština, SUP), kao i individualni sektor. Ukupno posmatrano, KJP „Izvor“ toplotnu energiju isporučuje na površini od oko 55 hiljada metara kvadratnih.

U planu je nabavka novog smećara, kapaciteta 16 kubika, kao i jednog kamiona- kipera, koji će biti korišćen prilikom rekonstrukcije i izgradnje novih kanalizacionih i vodovodnih mreža. Pomenuti kamion- kiper biće od pomoći i zimskoj službi, prilikom održavanja putnih pravaca. Vrednost investicije je negde oko 25 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz fonda KJP „Izvor“.

Direktor Ivan Vlajić najavio je rekonstrukciju zelene pijace, kojom će biti obuhvaćena izgradnja mlečnog odeljenja za prodaju prehrambenih proizvoda. To će ujedno biti prva faza realizacije ovog projekta. Pod drugom fazom rekonstrukcije podrazumevaju se uređenje poda i nabavka novih tezgi. Cilj je da se ovi radovi okončaju do kraja godine, međutim ukoliko to ne bude moguće, sa njima će se nastaviti i u narednoj 2016 godini.

U Petrovcu na Mlavi već četiri godine neprekidno radi fabrika vode. Međutim, u celokupnom ovom poslu postoje određeni problemi sa izvesnim gubicima u vodovodnoj mreži. Najveći razlog za pojavu tako nečeg jeste zastarela sekundarna mreža u gradu. Do kraja ove godine biće urađen projekat vezan za sprečavanje gubitaka vode u mreži. Time će se sprečiti da se voda, kao javno dobro odliva i troši bespotrebno, a samim tim biće ostvarene i određene uštede. Ovo će biti udarna investicija u 2016. godini.

Prilikom prezentacije programa rada za narednu godinu, „Izvor“ će Skupštini opštine Petrovac na Mlavi predati na razmatranje i jedan perspektivan plan razvoja komunalnog preduzeća za naredne tri godine. Direktor KJP Ivan Vlajić smatra da je ovaj potez neophodno povući, posebno iz razloga što se u prethodnom periodu u komunalnu privredu, odnosno komunalnu delatnost, ulagalo vrlo malo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari