Od oktobra novosadski Fakultet tehničkih nauka će u Inđiji otvoriti dva potpuno nova smera – Razvoj softvera i primene, Elektronsko poslovanje EP, Softversko inženjerstvo – Sistemska podrška i upravljanje IT resursima.

Inđija je prepoznala probleme tržišta i prati trendove neophodne za saradnju privrede i Univerziteta, kao i saradnje sa velikim investitorima i njihovim potrebama što je uzrokovalo studijski program koji je prvi put predložen u Srbiji, rečeno je na konferenciji za novinare u Inđiji.

– Ako želimo da se dalje razvijamo, neophodno nam je da kreiramo mlade ljude, da im damo dobro obrazovanje i da pokušamo da ih zadržimo, jer mi bez obrazovanih kadrova nemamo šansu da napravimo ono što je svima nama u cilju, a to je moderna i ekonomski jaka država – rekao je predsednik opštine Inđija Goran Ješić i izrazio uverenje da se neće zaustaviti na ovome u narednih nekoliko godina.

Predsednik Vlade APV Bojan Pajtić rekao je da će Pokrajina i u budućnosti podržavati ovakve projekte.

– Možda i najvažniji infrastrukturni objekat i zajednički projekat je upravo otvaranje fakulteta, jer je znanje najbolja investicija u razvoj. Pokrajina podržava decentralizaciju Univerziteta, jer decentralizacija ima smisla ako je osmišljena i ima razvojnu funkciju i nema nikakve dileme da izmeštanje odeljenja koje će doprineti podizanju jedne sredine u privrednom smislu jeste prava i suštinska decentralizacija – smatra Pajtić. Na Fakultetu tehničkih nauka se obrazuju inženjeri na 11 fundamentalnih inženjerskih struka i to je najveći fakultet u regionu. Prva grupa od 120 novih studenata biće upisana u oktobru mesecu.

Vaučeri za najbolje studente

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić i predsednik Opštine Inđija Goran Ješić uručili su vaučere najboljim studentima iz ove opštine. Njih 88 će mesečno dobijati stipendiju opštine u iznosu od 13.500 dinara, što je među najvećim stipendijama u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari