Po preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Opštini Negotin, koje je nakon ponovljenog glasanja na 13 biračkih mesta saopštila Opštinska izborna komisija, najveći broj odborničkih mesta – 20, osvojila je Srpska napredna stranka, dok će koaliciju SPS-JS u opštinskoj skupštini predstavljati 14 odbornika.

Osim koalicija oko SNS i SPS u lokalni parlament u Negotinu ušla su i Liberalno demokratska partija sa šest odbornika, koalicija DS-PUPS sa tri i Vlaška demokratska stranka sa dva odbornika. Prema podacima OIK, koalicija SPS-JS osvojila je 27,98 odsto glasova izašlih birača, LDP dobila je 13,65 odsto glasova, koalicija DS-PUPS 6,91 odsto, a manjinska lista Vlaške demokratske stranke dobila je podršku 4,78 odsto izašlih glasača. Demokratska stranka Srbije osvojila je 282 glasa ili 1,51 odsto birača i ostala ispod crte. S obzirom na to da u negotinskoj opštinskoj skupštini ima 45 odbornika za formiranje vladajuće većine koalicija je neminovnost i bar za sada nijedna od stranaka koje su obezbedile mesto u lokalnom parlamentu se ne izjašnjava konkretno.

– Ostavljamo sve na stend baju, znaće se za par dana. Radićemo sa najboljim, a najbolji mora biti onaj koji može da nas prati – ocenio je šef izbornog štaba SNS za Borski okrug Blagoje Spaskovski nakon ponavljanja izbora.

– U politici je uvek moguć dogovor i mi smo kao partija uvek bili otvoreni za razgovor sa svim političkim snagama. Razgovori tek predstoje i to ne zavisi samo od nas, već i od drugih aktera u ovoj političkoj utakmici – izjavio je zamenik šefa izbornog štaba SPS-JS Goran Bogić, ističući da se nikome ne žuri da brzopleto formira opštinsku vlast, jer je važno da ona bude kvalitetna i u interesu građana.

-Uzimajući u obzir trenutno stanje na republičkom nivou, a i uvažavajući realno stanje raspoloženja glasača, Demokratska stranka Negotin je zadovoljna postignutim rezultatom od 7 odsto na lokalnom nivou, mada je očekivala više. DS Negotin je otvorena za pregovore sa svim strankama koje su prešle cenzus, bez izuzetaka, a na opštinskom odboru DS je da donese odluku o budućim koalicijama – rekao je za Danas predsednik negotinskih demokrata dr Kristijan Nikolić.

– Prerano je govoriti o postizbornim koalicijama, ali je potpuno jasno da je voljom birača dosadašnja lokalna vlast izgubila na ovim izborima – reči su Radmile Gerov iz LDP.

Inače, pravo glasa na ovim izborima imalo je ukupno 40 854 građana, a 72 biračka mesta glasalo je 18.635 glasača što čini 45,61 odsto od ukupnog broja birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari