Iračanin došao u Niš i ostao zauvek 1Foto: V. Torović

Kad je pre 40 godina Kaman Kauter došao iz rodnog Iraka u Niš na studije Fakulteta zaštite na radu, nije ni slutio da će zauvek ostati u ovom gradu, i da će mu Srbija postati domovina.

Kako život piše romane, Kauter se zaljubio u jednu Nišlijku, oženio s njom i zasnovao porodicu. Kako sam kaže, nije više bilo ni govora o tome da se vrati u Irak.

„Idem ja često u Irak, lepo je tamo, ali Srbija je sada moja zemlja. Nisam se nikad pokajao što sam ostao da živim u Nišu i Srbiji“, priča on.

Kauter je prevodilac za arapski i turski jezik, ali je od pre 10 godina postao i imam hatib u džamiji Islam Age, koja je sagrađena u 18. veku.

Iračanin došao u Niš i ostao zauvek 2
Foto: V. Torović

„Do tada je u Nišu postojao imam, koji u gradu službovao, ali Islamska zajednica Srbije nije imala sredstava da mu daje platu i obezbedi stan. Zato sam ja postao imam hatib, odnosno onaj koji važi hutnu u podnevnom namazu koji se klanja petkom (džuma). Nisam završio versku školu, ali sam preko interneta naučio pravilno učenje Kurana i dobio idžazu, odnosno dozvolu“, objašnjava imam hatib.

On se nerado priseća 2004. godine, tog 17. marta, inače tužnog dana za grad Niš, kad je grupa navijača zapalila njegovu džamiju, kao odgovor na nemire na Kosovu i Metohiji i paljenje srpskih manastira i crkvi.

„To je prošlost, oduvek smo imali dobre odnose sa svim Nišlijama. Država Srbija je u potpunosti obnovila džamiju, onda je Islamska verska zajednica opremila, tako da je sve u najboljem redu. Džamija je u centru, u samom srcu Niša, tu postoji još od 18. veka, i nikad nije bilo problema. I posle tog paljenja džamije, nikad nismo doživeli ništa ružno. Do pre dve godine je  non-stop dežurao policajac ispred džamije, ali više nema potrebe“, kaže Kauter.

Ne zna koliko u Nišu ima muslimana, ali kako kaže, petkom ih tek stotinak dođe na molitvu.

„Najviše je među vernicima pripadnika romske zajednice u Nišu, onda su tu i neki stranci koji rade u gradu, kao i neki prolaznici. Tada skupljamo od vernika priloge da bi smo mogli da platimo komunalne troškove za džamiju. Međutim, nekad dobijemo 10.000, ali dešava se, kao nedavno, da smo prikupili samo 4.920 dinara. Grad Niš bi mogao da nam pomogne jer zaista nemamo odakle da plaćamo troškove, koji nisu veliki, ali mi nemamo dovoljno vernika koji bi nas pomagali“, kaže on.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari