Uzimajući u obzir uspešnost eksperimenta u Iraku, američki komandanti i avganistanski lideri pripremaju se da regrutuju lokalnu miliciju da bi pomogla u borbi protiv talibana koji se oporavljaju. Međutim, zajedno sa nadom ta inicijativa pobuđuje strahove u Avganistanu da bi nove naoružane grupe mogle dovesti do još dubljeg krvoprolića u zemlji.

Pripadnici milicije će biti angažovani da pomognu američkim i avganistanskim snagama bezbednosti koje su raspoređene širom ove planinske zemlje. Najavljeno je da će prve lokalne odbrambene snage započeti operacije početkom sledeće godine u regionu Vardak, oblasti nadomak prestonice gde su talibani preuzeli veliki deo ovlašćenja vlade. Ukoliko se eksperiment pokaže kao uspešan, slične milicije će biti ubrzo raspoređene širom zemlje, izjavili su američki i avganistanski zvaničnici.

Formacija avganistanske milicije usledila je nakon sličnog poduhvata u Iraku, gde je 100.000 sunitskih boraca, od kojih su mnogi bivši pobunjenici, stavljeno na platni spisak vlade. Američki zvaničnici ih smatraju jednim od glavnih katalizatora koji su odgovorni za naglo jenjavanje tamošnjeg nasilja. Međutim, plan o regrutaciji lokalnih milicija izaziva nelagodnost među Avganistancima koji se boje da milicije u kojima su dominantni Paštuni mogu da se otrgnu kontroli, terorišu lokalno stanovništvo i okrenu protiv vlade. Avganistanska vlada, koju pomažu Amerikanci, sprovela je nekoliko ambicioznih kampanja od 2001. za razoružavanje milicija i sakupljanje njihovog oružja. Predlog o raspoređivanju lokalnih milicija odbačen je jesenas u avganistanskom senatu.

„Biće sukoba između Paštuna i ostalih“, rekao je Salih Mohamad Registani, član avganistanskog parlamenta koji pripada etničkoj grupi Tadžika. „Građanski rat će uskoro početi“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari