Irak je trenutno četvrta zemlja u svetu po primeni smrtne kazne, saopštila je juče Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel. Najmanje 270 osoba osuđeno je na smrtnu kaznu od sredine 2004, često tokom nepoštenog suđenja, navodi se u izveštaju i dodaje da je više od 100 osoba obešeno.

Irak je trenutno četvrta zemlja u svetu po primeni smrtne kazne, saopštila je juče Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel. Najmanje 270 osoba osuđeno je na smrtnu kaznu od sredine 2004, često tokom nepoštenog suđenja, navodi se u izveštaju i dodaje da je više od 100 osoba obešeno. Jedino Kina, Iran i Pakistan mnogo češće praktikuju izvršavanje smrtne kazne od Iraka.
Irački zvaničnici su, međutim, odbacili ove kritike ističući da je smrtno kažnjavanje bitan element u primeni islamskog krivičnog koda. Američki okupatori u Iraku suspendovali su smrtnu kaznu posle svrgavanja Sadama Huseina 2003, ali je tu vrstu kažnjavanja ponovo uspostavila prva privremena vlada. I bivši irački lider obešen je u decembru prošle godine.
U izveštaju Amnesti internešnela kaže se da je smrtna presuda u Iraku protiv globalnog trenda prema kojem u proseku tri zemlje i ukidaju tu kaznu svake godine.
Iračka privremena vlada ponovo je vratila smrtnu kaznu 2004, ističući da će taj akt uplašiti one koji pogoršavaju situaciju u Iraku. Amnesti internešnel kaže da je, međutim, nasilje pogoršano i smatra da smrtna kazna doprinosi brutalizaciji iračkog društva. Samo prošle godine pogubljeno je 65 osoba, uključujući i dve žene, kaže se u izveštaju. Amnesti je pozvao na uvođenje moratorijuma na smrtnu kaznu u Iraku i zatražio od SAD i britanskih snaga da ne predaju Iračanima zatvorenike koji su osuđeni na smrtnu kaznu.
Izveštaj navodi nekoliko slučajeva u kojima su optuženi osuđeni posle suđenja koje je trajalo jedan ili dva sata. Visoki irački sudija Jafar al Musavi kritikovao je izveštaj Amnesti internešnela, ističući da je smrtna presuda upisana u iračkom ustavu i da kriminalci imaju više prava u Iraku od mnogih zapadnih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari