Bivši britanski premijer Toni Bler, koji u Evropi lobira za glasove kako bi bio izabran za prvog predsjednika EU, neće moći da izbjegne odgovornost za ulogu u ratu u Iraku koja je koštala živote desetine hiljada civila, piše britanski list Indipendent. U članku pod naslovom „Može li vaš stomak zaista svariti Blera kao predsjednika EU“, list navodi se da mnogi smatraju da je bivši premijer odgovoran za ratne zločine u Iraku i da je zainteresovan samo za nagomilavanje ličnog bogatstva, dok nije zanemarljiv ni broj onih ljudi u Evropi koji vjeruju da Bler treba ovog mjeseca da postane prvi predsjednik EU.

Bler je prošle sedmice u Kanadi pozirao fotografima za 180 dolara po fotografiji, u petak je prisustvovao komemoraciji u katedrali Svetog Pavla u Londonu za vojnike koji su poginuli u Iraku, dok će se sjutra suočiti sa bijesom porodica poginulih vojnika kada se otvori prva nezavisna i javna istraga o ratu u Iraku. Bivši premijer biće predmet istrage zbog šestogodišnje kampanje, dok ujedno lobira za glasove u Evropi da bude prvi predsjednik EU.

Da stvari budu gore, navodi list, njegova supruga Čeri Bler rekla je nedavno da je odluka o ratu u Iraku donesena u odnosu 51- 49 odsto, dodajući da je Bler fantastično svakoga ubijedio da je riječ o odluci koju je podržalo 70 odsto, a da je protiv bilo 30 odsto. I dok emocije kod kuće rastu u kontinentalnoj Evropi postavlja se pitanje da li će svih 27 članica EU „imati stomak“ da izaberu Blera za predsjednika. Ser Džon Čilkot, koji predsjedava istražnoj komisiji, otvara u utorak istragu o ratu u Iraku, uzimanjem izjava od članova porodica vojnika, uključujući i porodice 179 poginulih vojnika.

Predviđeno je da kasnije i Bler da izjavu o odluci ulaska u rat sa Irakom u vrijeme širokog protivljenja u Britaniji. Bler se već suočio sa bijesom roditelja kada se na komemoraciji u Londonu otac jednog poginulog vojnika nije htio da rukuje sa njim, rekavši da je krv njegovog sina na Blerovim rukama. Očevici kažu da je Bler u tom trenutku „preblijedio“. Kenterberijski nadbiskup Roan Vilijams je na komemoraciji u Londonu kritikovao Blera jer nije razmislio o ljudskim gubicima kada je donosio odluku o ratu. Priznajući da je zbog Iraka toksična i kontroverzna figura širom Evrope, list navodi da Blerov kabinet još nije potvrdio njegovu kandidaturu za predsjednika EU. Krajem mjeseca EU će na samitu donijeti odluku o novom čovjeku na čelu EU, a tada će istraga o ulasku u rat u Iraku biti u punom zamahu. Ukoliko EU ne izabere predsjednika krajem mjeseca, druga prilika biće u decembru.

Članovi Grinpisa na krovu parlamenta

London – Više od 30 pripadnika ekološke organizacije Grinpis popelo se juče na krov Vestminsterske palate, sedišta britanskog parlamenta u znak protesta zbog klimatskog zagrevanja. Policajci su pregovarali sa aktivistima, koji su sišli i niko nije priveden, navela je londonska policija. Demonstranti su nameravali da noć provedu na krovu i ujutro dočekaju poslanike kojima su hteli da daju manifest „Promenite politiku, spasite klimu!“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari