Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je juče da će Iran zaustaviti svakog agresora pre nego što „povuče obarač“, ocenivši da sankcije, koje je trebalo da izoluju Islamsku Republiku, nisu uspele.

Ukoliko se bilo ko usudi da naruši granice iranskog naroda, iransku svetu zemlju i iranske legalne interese, naše oružane snage slomiće mu ruku pre nego što stigne da povuče obarač – rekao je Ahmadinedžad.

On je govorio na vojnoj paradi kojom je obeležena godišnjica početka iračko-iranskog rata iz septembra 1980 godine. Ahmadinedžad, čiji govor je uživo prenosila iranska državna televizija, osvrnuo se i na najnoviji pokušaj velikih sila da uvedu četvrtu seriju sankcija Teheranu.

– Neprijatelji čovečanstva su zamislili da vojni napad i ekonomske i sankcije u nauci mogu da slome našu revoluciju i našu naciju. Iran je danas u takvoj poziciji da ne mora da bude fleksibilan i da trpi maltretiranje neprijatelja. Istorija je pokazala da svako ko želi zlo Iranu na kraju samo zažali – rekao je iranski predsednik i dodao da su neprijatelji Irana „izgubili nadu“.

Sastanak predstavnika pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Rusije i Kine – i Nemačke završen je pre dva dana u Vašingtonu bez dogovora o novim sankcijama Ujedinjenjih nacija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, jer su se tom potezu suprostavile Rusija i Kina. Ahmadinedžad je ponovio da njegova zemlja neće suspendovati nuklearne aktivnosti koje imaju miroljubivi cilj.

Rusko ministarstvo spolnih poslova u subotu je saopštilo da je protiv toga da „u ovom stadijumu Savet bezbednosti UN razmatra uvođenje dodatnih sankcija Iranu“. Međunarodna agencija za atomsku energiju je u poslednjem izveštaju objavljenom prošlog ponedeljka osudila odbijanje Irana da obustavi proces obogaćivanja uranijuma, uprkos sankcijama koje je Savet bezbednosti UN već uveo prema toj zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari