Usvajanje zakona u iranskom parlamentu kojim je trebalo da bude obustavljen izvoz nafte u EU je odložen. Portparol komisije Emad Husein je rekao da nacrt zakona nije sastavljen, ali je izrazio nadu da će pripreme dokumenta biti okončane do petka, prenose agencije. Zakon bi bio uveden zbog embarga EU na uvoz nafte iz Irana.


U međuvremenu, u Teheran je doputovao tim Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) na čelu sa zamenikom direktora Hermanom Nekerom kako bi se regulisalo ono što IAEA naziva „nerešenim pitanjima“ u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom, saopštila je iranska novinska agencija Irna. Prema izveštaju državne agencije, tim IAEA će u Iranu ostati tri dana tokom kojih će se sastati s visokom iranskim zvaničnicima. Kako je saopštila Irna, delegacija IAEA će verovatno obići postrojenje Fardo na jugozapadu Irana gde se nalazi fabrika za obogaćivanje uranijuma.

Neker je u subotu na aerodromu u Beču odakle je njegov tim od šest članova otputovao u Teheran, rekao da se „nada“ da će Iran sarađivati sa IAEA na svim problemima nastalih zbog moguće vojne dimenzije njegovog nuklearnog programa. On je dodao da sa nestrpljenjem očekuje početak dijaloga (sa iranskim zvaničnicima), koji je, kako je rekao, odavno trebalo da počne.

Delegaciju je na aerodromu u Teheranu dočekalo je nekoliko stotina demonstranata sa slikama ubijenog iranskog nuklearnog stručnjaka Mostafe Ahmadija Rošana.

Zemlje Zapada su u više navrata osudile Iran da je deo njegovog nuklearnog programa usmeren na proizvodnju nuklearnog oružja, što je Teheran odlučno negirao. U svom izveštaju objavljenom u novembru, IAEA je navela da je „ozbiljno zabrinuta“ zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari