Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond ponovno je, nakon četiri godine, otvorio juče u Teheranu ambasadu svoje zemlje, što bi mogao da bude veliki korak prema okončanju međunarodne izolacije Irana.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Hamond je, javlja Bi-Bi-Si, proglasio ambasadu otvorenom i podigao britansku zastavu u dvorištu zgrade iz 19. veka koju su demonstranti opustošili pre četiri godine. Iran istovremeno otvara ambasadu u Londonu.

Hamond je prvi britanski šef diplomatije koji je posetio Iran od 2003, a stigao je nekoliko nedelja pošto je Teheran sklopio dogovor sa šest svetskih sila (pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka) o svom nuklearnom programu. On je rekao da su nuklearni dogovor i izbor Hasana Ruhanija za predsednika u junu 2013. bili ključni za poboljšanje odnosa dveju zemalja. Ruhani je obećao bolju saradnju sa zapadnim svetom uključujući SAD.

„Ponovno otvaranje ambasade je ključan korak u poboljšanju bilateralnih odnosa“, rekao je Hamond, prenosi britanski javni servis.

Osim nuklearnog programa, „Britanija i Iran trebalo bi takođe da budu spremni za razgovore o izazovima s kojima se suočavaju obe zemlje, uključujući terorizam, regionalnu stabilnost, širenje Islamske države u Siriji i Iraku, borbu protiv trgovine drogom i migracijama“, rekao je Hamond. Pored Hamonda, u Teheran je juče doputovala i brojna britanska ekonomska delegacija.

Ponovno otvaranje britanske ambasade i nedavne posete evropskih zvaničnika Teheranu pokazuju da je svet spoznao moć Irana i njegovu važnu ulogu u svetu, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Irana Mohamad DŽavad Zarif, prenosi iranska agencija Fars.

„Svet je razumeo konstruktivnu ulogu Irana u regionu i svetu i ponovno otvaranje britanske ambasade u Teheranu i prisustvo (predstavnika) evropskih zemalja u Iranu to potvrđuju“, rekao je Zarif novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari