Iran je tokom proteklih šest meseci dramatično ubrzao svoje tajne aktivnosti kupovine nuklearne opreme, često koristeći kineske kompanije, navodi se iz nemačkih izvora.

Nemački industrijalac Ralf Virc, čija kompanija Orlikon Lejbold Vakuum proizvodi pumpe koje mogu biti iskorišćene za centrifuge za obogaćivanje urana kaže da je nuklearna trgovina na crnom tržištu u usponu.

Prema rečima Virca, Iran je pokušao da kupi opremu za svoj nuklearni program korišćenjem sofisticiranih metoda. Virc navodi da je Iran nedavno predao porudžbine preko tehničkih kompanija koje imaju legitimno pravo da koriste tu opremu. On ističe primer nedavnog pokušaja Irana da kupi pumpe koje proizvodi njegova kompanija preko kineskog inženjerskog tima. Firme u ovom slučaju, navodi Virc, verovatno nisu svesne da njihovi proizvodi odlaze u ruke Irana. Rukovodioci jedne kineske kompanije, koja je okrivljena pred sudom u Njujorku, naveli su da su upoznati sa prodajom raketa i nuklearne tehnologije Iranu. Li Feng Vei i njegova kompanija terete se za prevare i zaveru snadbevanja Irana opremom zabranjenom na osnovu embarga UN. Prema njegovim rečima kompanije koje prave opremu dobijaju u poslednje vreme sve veći broj sumnjivih zahteva i porudžbina, ali u mnogim slučajevima, naročito u SAD, te kompanije ne odaju informacije vlastima zbog straha od istrage i eventualnog sudskog progona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari