Iran je juče lansirao 14 balističkih raketa različitog dometa, u okviru „odbrambenih“ manevara Čuvara revolucije, elitne jedinice Islamske Republike, saopštila je državna televizija.


Desetodnevni manevri počeli su u ponedeljak i prema Teheranu oni su isključivo odbrambene prirode i ne prete ni jednoj zemlji. Čuvari revolucije svake godine sprovode slične vežbe, posebno u Persijskom zalivu. Čuvari revolucije, koji kontrolišu iranske rakete, ispalili su raketu Gadr srednjeg dometa (1.800 metara) i 13 modela rakete kratkog dometa – Zelzal (400 km), Šahab jedan i Šahab dva (300 i 500 kilometara), prenela je televizija reči generala Amira Alija Hadžizadeha, komandanta vazdušnih snaga Čuvara revolucije.

Raketa Gadr, koja može da stigne do Izraela, zakletog neprijatelja Irana, kao i do američkih baza na Bliskom istoku, poboljšana je verzija rakete napravljene na osnovu severnokorejskog modela, prema zapadnim stručnjacima. Rakete Šahab jedan i dva kao i Zelzal izvedene su iz sovjetske rakete Skud.

U okviru ovogodišnjih vežbi Čuvari revolucije takođe su u ponedeljak prvi put otkrili silose za podzemne rakete na mestu koje nije naznačeno. Televizija je prikazala lansiranje rakete navedene kao Šahab tri sa tog mesta. Iran je prema navodima portparola vojnih vežbi, poslednjih 15 godina izgradio takve silose na više mesta na iranskoj teritoriji, na planinama i u pustinji.

Rakete se nalaze u vertikalnom položaju spremne za lansiranje i programirane su da pogode odabrane ciljeve, rekao je portparol manevara Azgar Keličkani. Iranski raketni program zabrinjava Zapad koji strahuje da bi Teheran mogao da razvije balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari