Iran zna kako da proizvede nuklearnu bombu i možda je već testirao sistem za detonaciju koji je dovoljno mali da može da se uklopi u bojevu glavu rakete srednjeg dometa, navodi se u poverljivim dokumentima obaveštajnih službi. „Tajni dodatak“ ovogodišnjem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sadrži sumirane informacije, koje su dostavile obaveštajne službe, o radu Irana na izradi bojevih glava, detonatora i obogaćivanju urana.

Kako se navodi, podaci su delimično zasnovani na dokazima koje je, kako pojedini smatraju, prokrijumčarila iz Irana supruga jednog špijuna koga je angažovala nemačka obaveštajna agencija.

U dokumentima se zaključuje da Iran već „poseduje dovoljno informacija da osmisli i proizvede nuklearni eksplozivni uređaj“ ili atomsku bombu. Ovo otkriće ide još dalje u odnosu na stav javnog mnjenja Amerike i možda će zakomplikovati napore Vašingtona da na pregovorima u Ženevi odvrati Iran od nuklearnog programa. „Da li oni znaju da proizvedu bombu ili ne samo je stvar nagađanja. Ono što nas zanima jeste njihova namera i mi smo zabrinuti upravo zbog njihove namere“, rekao je general Džejms Džons, savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti predsednika SAD Baraka Obame.

Tajni izveštaj, čiji su delovi objavljeni na internetu, poklapaju se sa procenama Britanije i Francuske povodom napretka Teherana u procesu proizvodnje nuklearnog oružja. Podaci koji se u njemu navode nisu konačni i nije ih odobrio šef IAEA Mohamed el Baradej, koji je prošlog meseca istakao da agencija nema „konkretni dokaz“ o vojnoj dimenziji iranskog programa.

Izveštaj pod naslovom „Moguća vojna dimenzija iranskog nuklearnog programa“ predstavlja dokaz da je Iran sproveo opsežna istraživanja i testiranja da bi utvrdio kako da napravi komponente nuklearnog tovara koji bi mogao biti transportovan raketom srednjeg dometa tipa Šabab 3, koja može da pogodi Izrael i delove južne Evrope. Američke obaveštajne agencije su 2007. u izveštaju navele zaključak da je Iran 2003. suspendovao istraživanja u cilju proizvodnje nuklearne bojeve glave, što su odbacile Francuska i Britanija. „Nismo ubeđeni da su tada obustavili istraživanja“, rekao je jedan evropski zvaničnik. „Smatramo da znaju sve što treba da znaju kako bi napravili atomsku bombu. Pitanje je samo da li su doneli političku odluku da to i učine“.

Dizajniranje bojevih glava predstavlja samo deo složenog procesa proizvodnje nuklearnog oružja. Stručnjaci tvrde da je Iran već savladao najteži deo posla, a to je obogaćivanje urana koji će se koristiti kao nuklearno gorivo, kako u civilne tako i u vojne svrhe. El Baradej je objavio da je Iran saglasan da inspektori posete Kom 25. oktobra. Iran je obavezan da se vrati za pregovarački sto sa šest vodećih svetskih sila do kraja ovog meseca, ali nakon što inspektori dobiju dopuštenje da pristupe lokaciji gde se obogaćuje uran u Komu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari