Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad izjavio je juče da Iran neće „ni za jotu“ odstupiti od svog nuklearnog programa i dodao da Teheran odbacuje izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se tvrdi da iranske vlasti rade na razvoju nuklearnog oružja.

Ahmadinežad je ocenio da IAEA diskredituje samu sebe tako što se svrstava uz neosnovane tvrdnje SAD prema kojima Iran razvija nuklearno oružje. Iranski predsednik je to rekao u govoru koji je uživo prenela državna televizija.

Predstavnik Irana u IAEA Ali Ašgar Soltanijeh izjavio je da će Teheran nastaviti da poštuje svoje obaveze u okviru Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, izvestile su svetske agencije. On je optužio generalnog direktora IAEA Jukija Amana da je delovao „politički i neprofesionalno“ kada je prihvatio objavljivanje „lažnih optužbi malog broja zemalja uključujući SAD“.

– Teheran će odgovoriti na tu istorijsku grešku šefa agencije UN -upozorio je iranski predstavnik – navodi Beta. Soltanijeh je naglasio da Iran ima nameru da koordinira svoj odgovor sa drugim državama koje se protive objavljivanju tog izveštaja, uključujući Rusiju, Kinu i članice Pokreta nesvrstanih. Zamenik šefa generalštaba iranske vojske Masud Žazajeri poručio je da će Izrael biti uništen ukoliko napadne iranske nuklearne instalacije, a odmazda Irana neće biti ograničena na Bliski istok.

– Izraelski nuklearni istraživački centar Dimona je najpristupačnija lokacija koju možemo da ciljamo, a imamo još veće kapacitete. Na najmanju akciju Izraela protiv Irana, videćemo njegovo uništenje – rekao je general Žazajeri, prenosi iranska televizija Al-Alam. Iranski vojni zvaničnici naveli su u više navrata da bi Teheran, koji smatra da su SAD podjednako odgovorne za eventualni napad Izraela, u slučaju takve akcije mogao da napadne američke vojne ciljeve. Oni su istakli i da bi mete napada mogle da budu američke snage na Bliskom istoku.

U izveštaju IAEA koji je objavljen u utorak u večernjim satima Iran se sumnjiči za sprovođenje tajnih eksperimenata čija je jedina svrha razvoj nuklearnog naoružanja. U tom dokumentu se navodi da je IAEA ozbiljno zabrinuta zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu verodostojnih podataka kojima raspolaže.

„Agencija je ozbiljno zabrinuta oko moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa. Informacije koje imamo upućuju na to da je Iran sprovodio aktivnosti u cilju razvijanja nuklearne eksplozivne naprave. Postoje nagoveštaji da su te aktivnosti pre 2003. razvijane u okviru strukturiranog programa i da je moguće da su neke od njih još u toku“, piše u dokumentu. Izveštaj IAEA je podeljen predstavnicima 35 zemalja članica upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju i Savetu bezbednosti UN. IAEA je zatražila od Irana da što pre stupi u kontakt sa tom agencijom UN kako bi razjasnio informacije.

U kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua juče nisu želeli da komentarišu izveštaj IAEA, a liderka opozicije i predsednica stranke Kadima Cipi Livni ocenila je da bi taj dokument trebalo da bude upotrebljen kako bi podstakao svet da snažnije reaguje na iranski nuklearni program.

– Sada kada je istina predstavljena svetu, Izrael treba da podstakne slobodni svet da zaustavi Iran. Odlučnost i diplomatska mudrost sada su od suštinskog značaja – kazala je Livni. Predsednik Komisije za odbranu i spoljne poslove izraelskog parlamenta Šaul Mofaz i šef diplomatije Avigdor Liberman založili su se nedavno za „parališuće sankcije Iranu“.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži sankcije „bez presedana do sada“ ukoliko Iran odbije da odgovori na nova pitanja o svom nuklearnom programu. Žipe je istakao da ako Iran ne odgovori na bojazni navedene u izveštaju IAEA, međunarodna zajednica bi trebalo da pojača diplomatski pritisak na Teheran, što podrazumevanja proširenje sankcija. Rusija je saopštila da objavljivanje pojedinih zaključaka izveštaja IAEA o iranskom nuklearnom programu pothranjuje tenzije između velikih sila i Teherana. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei rekao je da njegova zemlja proučava izveštaj i ponovio je pozive na dijalog i saradnju.

EU „ozbiljno zabrinuta“

Brisel – Izveštaj IAEA „ozbiljno povećava“ zabrinutost međunarodne zajednice o prirodi iranskog nuklearnog programa, izjavila je juče Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

– Novi izveštaj IAEA ozbiljno povećava postojeću zabrinutost o prirodi iranskog nuklearnog programa pošto taj dokument posebno stavlja akcenat na informaciju IAEA kada je reč o eventualnim vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa – rekla je Kocijančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari